Er zijn mensen die tijdens de lockdown geduldig afwachtten wat de toekomst zou brengen. Maar er waren ook mensen die juist deze periode hebben aangegrepen om iets bijzonders te doen. Dingen waar ze zonder lockdown niet aan toekwamen. Dromen die ze uitvoerden omdat daar nu ineens tijd voor was. Dat laatste deed Jimmy de Leeuw. Op zijn website Chefkokdeleeuw.nl lees je meer over hem en wat hij allemaal deed en doet.

Tijdens de lockdown maakte Jimmy zijn eerste kookboek met de titel Aangenaam. Het is een dikke pil geworden met veel foto’s. De recepten zijn van Jimmy de Leeuw zelf. De tekst en fotografie zijn van Hilde de Leeuw-Kema en de vormgeving en illustraties van Loes van de Kraats-Kema. Het boek is uitgegeven in eigen beheer. Die twee woorden zijn voor veel recensenten reden om direct af te haken. Gelukkig zijn wij bij Kookboekennieuws daar eigenwijs in en recenseren wij zo’n boek wel. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat uitgeven in eigen beheer een heel bewuste keuze is. De redenen daarvoor zijn heel divers. Maar in geen geval zegt het iets over de kwaliteit van het boek.

Kookboeken worden over het algemeen gebruikt als inspiratie of om letterlijk een recept te volgen. Om dat te kunnen doen zul je wel moeten beschikken over de basiskennis van het koken. En daar komt het boek Aangenaam om de hoek kijken. Want met Aangenaam leert Jimmy je alle basisbeginselen en alle handelingen die je nodig hebt in de keuken. Stap voor stap en vanaf het eerste begin leer je alle begrippen kennen en leer je koken. De eerste hoofdstukken bevatten alleen tekst en die zul je heus eerst moeten lezen. Overigens kan ik me zo voorstellen dat het voor (jonge) mensen die overwegen om kok te worden ook hele nuttige pagina’s zijn.

Al snel na die eerste pagina’s gaan we aan de slag in de keuken. Jimmy heeft de recepten op een originele manier ingedeeld. Namelijk naar de soorten koks die er zijn. Zo zien we de hoofdstukken Garde manger, Entremétier, Rôtisseur, Saucier, Patissier, Boulanger, Commis de cuisine en als laatste de Sommelier. Allemaal hebben ze hun eigen specialiteit en recepten. Aan het einde van het boek krijg je een volledig vijfgangenmenu en loodst Jimmy je daar stap voor stap doorheen. Inclusief alles wat je moet inkopen.

Er staan heerlijke recepten in het boek die ook voor de wat meer ervaren kok zeker de moeite waard zijn. De teksten zijn losjes en voor iedereen te volgen. Aangenaam is bij uitstek geschikt voor de beginnende kok die (beter) wil leren koken. Maar ik zie het ook wel gebruikt worden in kleine clubs met aankomende thuiskoks of in organisaties en verenigingen waar leden de fijne kneepjes van het vak samen leren.

Aangenaam is te koop via de website van Jimmy de Leeuw. Voor 35 euro koop je een complete kookcursus waar niets aan ontbreekt.

Aangenaam | Jimmy de Leeuw