Het Nederlands bakboek is, gek genoeg, niet geschreven door een geboren Hollandse. Toen Gaitri Pagrach-Chandra trouwde met een Nederlandse man, wilde ze zich verdiepen in onze kookcultuur. Keer op keer kreeg ze te horen dat die niet bestond.

Het Nederlandse bakboek

Via het assortiment van de bakker en haar schoonmoeder ontdekte ze onze bakcultuur. En toen een Engelse uitgever haar vroeg om een boek te schrijven over de Nederlandse eetcultuur wist ze dat het een boek over Nederlands gebak zou worden: Windmills in your oven was het resultaat. En op basis daarvan verscheen Het Nederlands bakboek met traditionele recepten voor de thuisbakker. Dat was in 2012 en het boek werd dat jaar de winnaar van Kookboek van het Jaar. Uit het juryrapport: ‘Dit bakboek is een unieke mix van klassieke Nederlandse bakrecepten en een gedegen duik in onze bakgeschiedenis’.

Heel Nederland is opnieuw aan het bakken geslagen dus komt de paperback heruitgave van Het Nederlands bakboek als geroepen. Wat fijn dat iemand de moeite heeft genomen om verhalen over onze bakcultuur te combineren met authentieke recepten en prachtige oude foto’s. Kruidkoek, bolussen, worstenbroodjes, duivekater en oranjekoek; verschillende regionale en zelfs plaatselijke specialiteiten staan allemaal netjes gerangschikt. Wie bijvoorbeeld dacht dat wafels uit Brussel kwamen heeft het mis. Ook Nederland kent allerlei soorten wafels als Nieuwjaarsrolletjes en Zeeuwse kruidenwafels bijvoorbeeld.

Het hele boek is een feest met maar liefst 200 pagina’s brood, koek, taart, vlaaien, koekjes, pannenkoeken en wafels. Naast een mooi boek vol historische achtergrondverhalen is het ook echt een naslagwerk met een groot aantal recepten uit de rijke Nederlandse bakcultuur. Voor elke gelegenheid een baksel. Dus bak ze!

Het Nederlands bakboek – Gaitri Pagrach-Chandra – uitgever Kosmos – ISBN9789021579641 – €17,50