Er zijn twee nieuwe boekjes van Jeroen Hazebroek (zie hier zijn website) en Leonard Elenbaas (die heeft hier zijn website en check die Bed & Breakfast!) met de titels Handig met de houtskool BBQ en Roken doe je op hout.
We kennen de twee heren al een tijdje als deskundigen op het gebied van barbecueën en de boekjes stellen dan ook niet teleur. Laten we ze eens nader bekijken.

Handig met de houtskool BBQ
Na een stuk geschiedenis lezen we over de barbecues die Jeroen en Leonard gebruiken en kun je, met de verstrekte informatie, bepalen welke barbecue het best bij jou past. Er is nogal wat keus en daar gaat het volgende hoofdstuk over. Nog veel meer valt er te vertellen over de soorten brandstoffen. Als we dat eenmaal gelezen hebben krijgen we een paar lessen ‘grillen’.
Op pagina 57 beginnen de recepten. En owwwwwww wat een heerlijkheden! Jeroen en Leonard zullen het mij heus niet kwalijk nemen dat ik al dat lekkers, bij gebrek aan een grote barbecue, gewoon op mijn Lotus Grill maak. En dat je ook de grillpan of de grill van je oven kunt gebruiken verklappen we ook niet. Maar echt geroosterd op een barbecue is ongetwijfeld het allerlekkerst.
Kleine Japanse hapjes als vooraf of wat dacht je van Butabara buikspekspies met bosui uit Korea. De garnaalspiesen met miso brengen ons weer terug in Japan. En zo hoppen we heen en weer tussen allemaal verschillende keukens. Vlees of vis zoals Gerookte, krokant gebakken zeeduivelfilet en Chinese stijl spareribs wisselen elkaar af. Maar we maken ook een pizza en een ovenschotel van geroosterde groenten. Keus genoeg en allemaal even lekker. Heb je een pizzasteen dan kun je de maaltijd afsluiten met een Cheesecake met limoen en gember.

Roken doe je op hout
De titel zegt het al, we leren warm en koud roken op hout. Allereerst moeten we een smoker kiezen en daar begint het boek dan ook mee. Vervolgens leren we alles over de brandstoffen die je kunt gebruiken en uiteraard ook over rookhout. Je moet wel weten wat je op de smoker gaat roken dus enige kennis van vlees en vis krijgen we ook van de barbecueprofessionals. Voor we echt aan de slag gaan lezen we over stoken en roken met verschillende soorten apparatuur.
En dan gaan we van start met wat basisrecepten zoals Koud gerookte Noorse zalmfilet en je eigen gerookte Chipotle pepers. We maken wat rubs en wat sauzen en met de basisrecepten gaan we vervolgens heerlijke gerechten bereiden. Het warm gerookte buikspek zou je zo van de foto plukken. Net als de Warm gerookte kalkoenfilet. De Gerookte grillworst klinkt simpel maar is echt wel even wat werk maar zeer de moeite waard. Er is ook een Mac en Cheese met gerookte kalkoen en heel verrassend is de Irish Ice coffee bereid met gerookt ijs.

Wie nog een keuze moet maken wat betreft een barbecue of smoker kan niet om deze boekjes heen. Na lezing ervan zijn al je vragen beantwoord en kun je een goede keus maken waar je geen spijt van zult krijgen. Zoals altijd zijn Jeroen en Leonard ook nu weer deskundig en erg volledig met de verschafte informatie. En de recepten zijn geweldig!

Handig met de houtskool BBQ |Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Fontaine Uitgevers |€15,99
ISBN 9789464041545

Roken doe je op hout | Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Fontaine Uitgevers | 15,99
ISBN 9789464041569