Het boek Anna's perfecte smaken van Anna Jones.

Link naar Bol

Anna Jones is een gerenommeerde Britse kookboekenschrijfster, bekend om haar moderne vegetarische kookboeken. Door de jaren heen hebben we haar leren kennen als iemand met een passie voor duurzaam koken en dat is goed voor jezelf en voor de planeet. Haar nieuwste boek is Anna’s perfecte smaken, waarin zij met basisingrediënten vegetarische gerechten maakt die zorgen voor de perfecte smaakcombinaties. Het gaat om ingrediënten die, zo schrijft Anna, “stilletjes in de koelkast of keukenkast liggen, ze vragen nergens om, blijven weken- of maandenlang houdbaar, maar voegen moeiteloos serieuze smaken toe als ze worden ingeschakeld.”

In totaal selecteerde ze twaalf ingrediënten die voor haar de perfecte smaken zijn: citroen, olijfolie, azijn, mosterd, tomaten, kappertjes, chilipepers, tahin, knoflook, uien, miso en pinda’s. Allemaal zijn ze relatief betaalbaar, goed verkrijgbaar en lang houdbaar. In elk hoofdstuk staat één van de twaalf ingrediënten centraal. Bij elk ingrediënt krijgen we antwoord op de vragen welke soorten er zijn, wat past er goed bij, hoe je het kan gebruiken en hoe bewaar je het. Daarna volgen de recepten. Van losse dips en condimenten, hartige maaltijden tot aan zoete desserts. Alles komt voorbij. Bij het doorbladeren van het boek vielen gelijk al een paar recepten op zoals de bosuitjespannenkoek met pindasaus, Kitty’s chocolade-kappertjesijs en sandwich met tomaat, perzik en tahin. Er zijn nog veel meer gerechten op te noemen die de aandacht trekken, want je vindt maar liefst 125 recepten in dit boek. Dat Anna lekker kan koken was al duidelijk. Daarnaast bewijst ze ook mensen te kunnen inspireren. Na het ontvangen van het boek stond hier ‘s avonds direct de geklopte miso-bananenkaramel met room op het menu. Het was simpel, snel en met een perfecte smaak. Precies wat Anne met het boek wil bereiken.

In het voorwoord schrijft Anna dat zij recepten heeft gecreëerd die veel smaak hebben in vergelijking met het werk dat nodig is om ze te maken. Ze probeert bewust de tijd in de keuken efficiënt te benutten: staat er iets in de oven? Dan ben jij bezig met een topping of een side-dish. Het liefst kookt ze in één pan of in de oven, zodat energie bespaard wordt. Het blijft knap dat Anna keer op keer aandacht weet te schenken aan duurzaam eten en het bereiden ervan. Ze moedigt lezers aan om bewuste keuzes te maken bij het koken, zoals het gebruik van seizoensgebonden producten en het verminderen van voedselverspilling en energiegebruik. Ze maakt hier bewust ruimte voor in het boek door in aparte hoofdstukken meer uit te leggen over die onderwerpen. Daarnaast leert ze je ook alles over het opbouwen van smaak en textuur van gerechten.

Haar eerdere boeken waren een hit en zijn bekroond met meerdere prijzen. Ook Anna’s perfecte smaken stelt niet teleur. Het is een kookboek voor iedereen die op zoek is naar gezonde, smakelijke vegetarische recepten waarbij de ingrediënten goed verkrijgbaar zijn en de smaken gelaagd en vol. Wat wil een mens nog meer? Tot 26 juni 2024 te koop voor €29,99. Daarna €34,99.

Anna’s perfecte smaken | Anna Jones | Fontaine uitgevers | ISBN 9789464043082 | €29,99

Anna is ook te vinden op haar YouTube-kanaal