Bakken zoals het bedoeld is
‘Chef Joan neemt je mee terug naar de basis van puur en ambachtelijk bakken’, staat er op het schutblad van dit bakboek. Joan Buitenhuis, ofwel Chef Joan, combineert oude familierecepten met haar eigen creatieve ontdekkingen, maar is geen chef. Ze is wel een (groot)moeder, geboren in Edinburgh, Schotland. Via haar huwelijk belandde ze ooit in Curaçao en Aruba, waar ze veel Amerikaanse vrienden hadden. Inmiddels woont ze alweer jaren in Nederland, maar je begrijpt dat de ideeën voor baksels werkelijk overal vandaan komen.
Dordts familiebedrijf
In Nederland is het gezin in Dordrecht neergestreken en dochter Fiona is daar een ontbijt- en lunchroom begonnen, waar Chef Joan de keuken leidt. De taarten en scones van Joan zorgden ervoor dat Coffeelicious Bakery een begrip werd en nog steeds is. En nu is er dan het boek.
Bakvormen en andere tips
Omdat Joan het belangrijk vindt dat ook jouw baksels lukken, besteed ze eerst aandacht aan de bakvormen. Welke vorm is handig bij welk gebak? Wanneer gebruik je een ronde vorm, wel of geen bakpapier, wat is het verschil tussen een muffin en cupcake vorm? Je krijgt overal antwoord op. Lees vooral ook de baktips. Dat scheelt misschien teleurstellingen. Daarnaast kun je op het YouTube kanaal van Coffeelicious Bakery kijken naar filmpjes van een aantal recepten, via een QR code.
Ontbijt
Met een goed ontbijt is je dag al bijna geslaagd. Een yoghurt pancake is lekker luchtig en met veel vers fruit ook nog gezond te noemen. Toch? Joan noemt haar recept van scones de ‘best scones ever’. Die uitdaging moet je natuurlijk wel aangaan. Ze keek de kunst af van een tante en jij kunt het weer met eigen ogen zien via een filmpje. En de Apple streusel muffins bakte ze voor de broodtrommels van haar kinderen. Met 340 gram suiker voor een recept van 8 muffins kan ik me wel voorstellen dat dit een ‘geliefde traktatie tijdens de schoolpauze’ was.
Cookies en cakes
Terwijl het een Nederlandstalig kookboek is, hebben veel recepten een Engelstalige naam. Dus: cookies. In soorten en maten, veel met chocolade en/of noten.
En maar liefst 17 cake recepten, waaronder de Coffeelicious cake. Deze wordt gemaakt met bananen, ananas, kaneel en noten. Maar misschien spreekt de fusion touch van de Appelmoes spice cake je ook wel aan. Hier gaat echt appelmoes in, met gemalen kruidnagel, kaneel, walnoten en rozijnen.
Wil je een verfijnde lichte cake, kies dan de prachtige Elderflower lemon cake, ofwel de vlierbloesem-citroen cake. Dat ‘lichte’ is vooral de kleur, want er gaat behalve Griekse yoghurt, in totaal 570 gram roomboter en 1200 gram suiker in, naast nog ruim 3 ons roomkaas. Dus een flink feestje, met 12 personen, is eigenlijk wel het excuus dat je ervoor nodig hebt. Je hebt dan wel een showstopper gemaakt!
Luchtig is wel de Vegan chocolate cake met haverdrink, oploskoffie en cacaopoeder. Met een topping van vers zomerfruit is ook dit een prachtige verschijning.
Cupcakes en bars
Cupcake-recepten in allerlei variaties met vanille, limoen, citroen, pindakaas, wortel, witte chocolade, speculoos, gin & tonic en, heel leuk om met de (klein)kinderen te maken, de veelkleurige Galaxy cupcakes. De cupcakejes zelf zijn trouwens niet één en hetzelfde recept. Ze zijn allemaal anders.
Dan de repen: bars. Iets wat we in Nederland misschien minder vaak maken dan cakes en koekjes, maar daar komt nu zeker verandering in. Veertien verschillende repen, zeg maar gerust gebakjes, met zeer uiteenlopende smaken, passeren de revue: cranberry orange, speculoos, blondies en verschillende smaken brownies, cappucino, lemon drizzle, red velvet oreo (ja echt, in één recept) en millionaire’s shortbread. Je kunt het nu allemaal zelf maken.
Achter in het boek vind je een register op ingrediënt.
Bakken zoals het bedoeld is van Chef Joan is een smakelijk bakboek voor als je eens echt lekker wilt uitpakken. De recepten zijn duidelijk, met oventijd en temperatuur en voor hoeveel personen het baksel is. Er staat steeds bij welke spullen je nodig hebt en hoe je het eventueel kunt bewaren. En natuurlijk heeft elk recept een smakelijke foto van het beoogde eindresultaat.
Bakken zoals het bedoeld is | Chef Joan
Uitgeverij The Food Lane | €19,99
ISBN 9789083461618
Fotografie: Christine Reehorst
Illustraties: Eva Selij
Vertaler: Kim Steenbergen