De culinaire schijnwerpers staan heden ten dage vaak gericht op Japan en de Japanse keuken. Zowel het land als de kookcultuur zijn populair. Dat is niet zo gek want de Japanse keuken is licht, verfijnd, gezond en vaak eenvoudig maar altijd heerlijk. Na een inleiding waarin we veel informatie krijgen over de Japanse keuken en culinaire gewoontes beginnen we aan de recepten. Meer dan 75 gerechten verdeeld over 8 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk begint met een paar pagina’s informatie over het desbetreffende onderwerp zodat we goed beslagen ten ijs komen als we gaan koken.

De 8 hoofdstukken zijn: Sushi – Soepen, ramen en hot pots – Grillen en frituren – Izakaya snacks – Donburi – Eieren en tofoe – Groenten, salades en pickles en als laatste de Zoete lekkernijen. Nu zul je wellicht denken wat is Donburi? En wat zijn Izakaya snacks? Dat wordt allemaal tot in detail uitgelegd. Vaak met een stuk geschiedenis erbij.  De gebruikte ingrediënten zijn heden ten dage overal verkrijgbaar. Je zult wellicht af en toe iets moeten halen bij de toko of Aziatische supermarkt maar het meeste staat bij de gewone supermarkt in de rekken. Soms moet je gewoon even goed kijken. Even een voorbeeld. De Japanse specerij shichimi togarashi wordt hier en daar gebruikt. Die is verkrijgbaar in de blikjes van Euroma/Jonnie Boer. Dus daar hoef je geen toeren voor uit te halen om dat te vinden. En dat geldt voor vrijwel alle ingrediënten. Soms worden algen of zeewier gebruikt en ja, die moet je bij de Aziatische supermarkt kopen. Of wellicht bij een natuurvoedingswinkel.

Er staan zoveel lekkere en vooral goed maakbare gerechten in Nihon dat je ze allemaal een keer zult willen maken. Direct bij het doorlezen zie je al dat jij dit ook kunt. De gemberschnitzeltjes met koolsalade, de gebakken noedels met kip, de kip-yakitori met lente-ui of een overheerlijke aardappelsalade. De groenten, salades en pickles zijn om van te watertanden. De gemarineerde steakrolletjes zijn niet alleen simpel om te maken maar zien er heel mooi uit. Vrij eenvoudige gerechten worden bijzonder door de combinatie van sauzen en specerijen die gebruikt worden.

Het boek eindigt met een woordenlijst waarin we lezen wat de ingrediënten precies zijn en wat je eventueel als alternatief kunt gebruiken. Maar dat zal niet vaak nodig zijn. Gezond en heel erg lekker eten gaat prima samen in de Japanse keuken! Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waarin je de inhoudsopgave kunt zien. Fijn boek.

Nihon De complete Japanse keuken – Tanja Dusy – Delta Uitgeverij – ISBN 9789044754735 – €29,95