Even was ik in verwarring toen ik het boek Uit de keuken van Fatima ontving. Het eerste boek was al gerecenseerd door iemand anders (lees hier de recensie) en ik dacht dat dit een heruitgave was.
Maar niets is minder waar. Het eerste boek heet Uit de keuken van Fatima: Makkelijke Marokkaanse recepten en andere lekkernijen. En dit tweede boek heet Uit de keuken van Fatima:  Elke dag anders. Toch wel een beetje verwarrend en het zou me niet verbazen als er mensen zijn (zoals ik) die niet zo snel zien dat het een nieuw boek is. Dat is het dus wel en Fatima El Irari trakteert ons op maar liefst 90 nieuwe recepten.

De titel is eigenlijk ook wel logisch want ook de populaire blog van Fatima heeft diezelfde naam. Maar goed, we gaan eens kijken naar de recepten. Zoals we al zagen in het eerste boek is Fatima een echte fusionkok. De Marokkaanse keuken zie je hier en daar terug maar Fatima is van alle markten thuis en een echte no-nonsens kok. Ze is ondertussen moeder geworden en geeft bij een aantal recepten tips en tricks om het desbetreffende gerecht kindsproof te maken. Je kunt via een aanduiding met stippen bij een recept direct zien of het een makkelijk te maken gerecht is of wellicht iets bewerkelijker.

Het boek heeft zeven hoofdstukken en uit al die hoofdstukken blijkt dat Fatima graag bakt. We beginnen met Ontbijt, lunch en brunch en daarna krijgen we Fatima’s bakkerij: broodjes en meer. Vervolgens de Salades en soepen, de Hartige hapjes en snacks, de Hoofdgerechten, de Toetjes en als laatste Cupcakes, taart en cheesecake. Alhoewel het boek bol staat van de hartige snacks, fijne hoofdgerechten en heerlijke salades en soepen kun je wel zien dat Fatima en haar gezin van zoetigheid houden. En wat voor een zoetigheid. Zelfs ik, als niet zo’n liefhebber van desserts, zat te watertanden bij het zien van de oh zo simpele kersen-cheesecake-taartjes, de ijskoffie met karamel en de Nutella-ijskoffie. De speculoos-driptaart is niet alleen lekker maar echt een kunstwerk om te zien.

Er zijn hartige hapjes die ook niet misstaan bij de avondmaaltijd of uitgebreide lunch. Zoals de pittige tonijnkoekjes, de crispy kipnuggets of de fish tenders (vissticks) in een krokant jasje. Ook de hoofdgerechten zijn om van te smullen. De visstoofpot heeft maar 1 pan nodig en serveer je met couscous. Wat hier snel op het menu komt is de kiptajine met bloemkool. Of maken we eerst de black-chilinoedels met kip? Het is moeilijk kiezen. Uit de keuken van Fatima: Elke dag anders is een boek om eerst uitgebreid in te bladeren en daarna snel een boodschappenlijst te maken en de keuken in te gaan. Ook de foto’s verdienen een vermelding want die zijn echt heel mooi. Weer een topper van Fatima El Irari die in geen enkele keuken mag ontbreken. Aanrader!

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar je een goede indruk krijgt van het boek.

Uit de keuken van Fatima, Elke dag anders | Fatima El Irari
Fontaine Uitgevers | €20,99
ISBN 9789046826409