Jaren geleden kwam ik via Facebook terecht op de pagina van foodblogger Francesca van Berk. Deze smulpaap schrijft behalve geweldige recepten voor kinderen, ook lekkere comfort food recepten voor het hele gezin. In 365 dagen koken geeft ze ons 73 heerlijke recepten per seizoen waar verse ingrediënten veel aandacht krijgen. Toch schuwt ze niet om als aanvulling ook gebruik te maken van bijvoorbeeld een pak verse pasta of een pot currysaus uit de supermarkt. Want wie heeft er nog tijd om echt alles zelf te maken op een doordeweekse drukke dag? Precies! Ik ook niet. Als bonus geeft Francesca ons ook nog eens 73 extra recepten die het hele jaar door gekookt kunnen worden.

De gerechten in dit kookboek zijn wellicht het best te omschrijven als een smaakvolle multiculturele mix van keukens. Er is goed gekeken naar gezonde en uitgebalanceerde maaltijden waarbij men niet hoeft in te leveren op smaak. Je merkt gewoon dat een voedingsdeskundige de recepten heeft bekeken. Francesca heeft dan ook een goed team van mensen om zich heen die samen aan dit boek gewerkt hebben. De recepten zijn niet moeilijk om te maken, compact omschreven in grote letters zodat ik mijn leesbril niet steeds hoef te zoeken tijdens het koken. En er is een slimme tijdsindicatie hoelang je er ongeveer over doet om het gerecht op tafel te krijgen. Perfect. De stress van niet weten wat ik nu weer eens moet koken valt meteen van mijn schouders af. Francesca neemt ons bij de hand en zorgt voor overzicht en rust in de keuken!

Wat ik ook erg fijn vind aan 365 dagen koken; als je zoekt naar een bepaald soort comfort food is er achter in het boek, naast een ingrediënten index, ook een recepten index. Deze is heel slim in subcategorieën verdeeld. Denk aan Aziatisch, soep, pasta, kerst, vegan, salade, stoofschotels enzovoort. Ik zie eenvoudige doordeweekse recepten zoals bloemkool kung pao met cashewnoten of een zuurkool met een Surinaamse twist waar je volgens mij iedereen blij mee kunt maken. Ook geweldige weekendgerechten waarvoor je iets meer de tijd moet nemen. Een runderstoof met rode wijn en een simpele puree waar zelfs mijn kritische schoonmoeder niets op aan kon merken. En de vegetarische kapsalon met zoete aardappel friet, daar was de tiener dan weer heel blij mee.

Ik heb het gevoel ze allemaal iets lekkers, maar toch gezonds te geven aan tafel. Alle recepten zijn voor 4 personen en heel makkelijk te verminderen of te vermeerderen. Moet je iedere dag voor je gezin koken en weet je het gewoon niet meer? Dan is dit boek echt een verademing om op een  goede smaakvolle en niet al te moeilijke manier de kookstress thuis te vermijden.