Link naar Bol.com

Receptenontwikkelaar, kookcolumnist en kookboekenschrijver Bas Robben leverde maar liefst twee masterclass kookboeken tegelijk af. Eerder bespraken we al de masterclass Airfryer (lees hier de recensie) en vandaag is masterclass Slowcooker aan de beurt. Wie eerder een kookboek van Bas Robben gezien heeft weet dat de kans op Aziatische gerechten altijd aanwezig is. Ook in de masterclass Slowcooker ontbreken die niet. Maar er staan ook veel klassiekers in en een heleboel verrassende en originele recepten.

Ieder recept begint met te benoemen voor hoeveel personen het is, de bereidingstijd en de tijd en temperatuur van de slowcooker. Met de bereidingstijd wordt de voorbereiding of het maken van een bijgerecht bedoeld. Want als je gerecht eenmaal in de slowcooker zit dan heb je er geen werk meer aan en geen omkijken naar. Sommige gerechten gaan direct de slowcooker in maar er zijn best veel recepten die starten met iets te bakken in een pan om het daarna pas in de slowcooker te doen. En de Franse uiensoep met miso en sesamshiitakes begint in de slowcooker en eindigt in een pan op het gas.

Nu zijn er slowcookers waarvan je de binnenpan ook op het gas kunt gebruiken dus in dat geval gaat alles in een moeite door. En heb je een Instantpot dan bak je de ingrediënten natuurlijk gewoon aan in de pot zelf om daarna over te schakelen naar de slowcookerfunctie.
In de zeven hoofdstukken zien we vijftig overheerlijke recepten. Stel je voor dat je ‘s avonds van alles in de slowcooker doet en dan ‘s morgens de dag begint met een kom kardemom-haverpap met gekaramelliseerde banaan. Of dat je na een drukke dag een heerlijke Thaise kippenstoof op tafel zet. Inclusief de groente want de sperzieboontjes gaan samen met de rest in de pan. Rijst erbij en klaar ben je.

De recepten bevatten vaak vlees of vis maar er zijn ook een heleboel groentegerechten. Van een overheerlijke slowcooked tomatensaus met pasta tot gevulde zoete uien in een venkel-laurierstoof. Als dessert kun je kiezen voor gouden stoofperen met hangop of wat dacht je van kaneelappeltjes met cognac. Bas laat zien dat er zoveel meer mogelijk is met de slowcooker dan alleen soepen en stoofschotels. Al zijn die in masterclass Slowcooker natuurlijk ook te vinden.

Heel af en toe roept een recept een vraag op. Zoals de zacht gestoofde wortels met specerijenboter. We hebben daar o.a. voor nodig: 1 kilo bospeen, geschild maar met het groen er nog aan. De vraag is of dat groen dan ook mee de slowcooker ingaat? Zo niet, waarom moet dat groen er dan aanzitten? Op de foto van het eindresultaat is geen groen te zien.
Wat ook opvalt zijn de hoeveelheden. Die zijn soms wat aan de ruime kant. Blijkbaar zijn Bas en zijn partner grote eters. Ben je niet zo’n grote eter dan is het goed daarop te letten en de hoeveelheden aan te passen.

Masterclass Slowcooker is een kookboek waar iedere bezitter van een slowcooker blij mee zal zijn.

Masterclass Slowcooker | Bas Robben
Carrera Culinair | €19,99
ISBN 9789048864591