Van Maureen Tan verscheen in 2020 de Bijbel van de Indonesische keuken. Een prachtig boek waarmee ze direct haar naam vestigde in kookboekenland. Geen wonder dat reikhalzend werd uitgekeken naar Java. Een kookboek waarin ze dieper ingaat op de Javaanse keuken waar ze mee is opgegroeid. Java is een van de grote Sunda-eilanden en is op te delen in drie gebieden met elk hun eigen smaken en gerechten. West-Java met een friszure en pittige keuken. Midden-Java waar men zoeter en minder pikant kookt. En Oost-Java met een hartige en pikante keuken. Maureen kent ze allemaal en weet ook veel te vertellen over de culinaire gewoontes en de ingrediënten.

Na de inleiding en een paar basisrecepten starten we met West-Java. Ieder hoofdstuk begint met een stuk informatie over het betreffende deel van het eiland en een indexpagina. Het totale register op ingrediënt vind je achterin het boek.
Het eerste wat je doet is de index van het hoofdstuk lezen en voor je het weet ben je al aan het bladeren omdat je nieuwsgierig bent naar de recepten. Ik las als eerste het recept voor Omelet met Javaanse kruiden. Dat klinkt simpel en het is ook makkelijk te maken maar het is een groter gerecht dan je denkt. Het is een stevige hap en met een salade erbij een prima avondmaal. We zien allemaal heerlijke recepten met smulfoto’s die je doen watertanden. Gado gado met cashewnotensaus of rundvlees gestoofd in ketjap. Er staan ook een aantal sambals in die je zeker zult willen proberen. Verse sambal met citroenbasilicum bijvoorbeeld. En wat dacht je van gefrituurde aubergine met frisse limoensambal.

Daarna gaan we door naar Midden-Java en worden de recepten dus wat zoeter en minder pikant. We maken roergebakken spitskool met roerei of misschien liever gebakken kabeljauw in zoetzure saus. Heerlijk lijkt me ook de kippensoep met pindasambal en de kipsaté met kokosmelk-chilisaus. Hier en daar zien we een ingrediënt dat je bij een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moet halen. Of een goed gesorteerde markt in een grote stad. Zo ziet de roergebakken chayote en tempé er heerlijk uit maar een chayote is niet overal verkrijgbaar. Het is een peervormige vrucht die tussen meloen en komkommer inzit. Dus ik durf hem wel te vervangen door komkommer.

Het laatste hoofdstuk bevat recepten uit Oost-Java en Madura. De in sambal gebakken krieltjes met aubergine staat in een handomdraai op tafel. De makreel met citroengras uit de oven kan niet anders dan smullen zijn. Net als de kip met citroen en ketjap. De Javaanse mie met groente zal vaker op tafel komen net als de gemengde groenten met pittige pindasaus.
In alle drie de hoofdstukken staan ook wat zoete gerechten en een paar dranken.
Een behoorlijk aantal van de recepten is verrassend en bijzonder. Wellicht omdat de recepten afkomstig zijn uit de oude aantekeningen van Maureens ouders.

Je ziet aan alles dat het boek gemaakt is in samenwerking met ervaren kookboekmakers die weten wat belangrijk is. Hun kennis van zaken tillen de toch al heerlijke recepten van Maureen naar een hoger niveau. Wederom een parel van een boek.

Wil je nog beter de Indonesische keuken leren kennen? Volg dan een kookworkshop bij Maureen.
Klik hier voor meer informatie.

Java | Maureen Tan
Carrera culinair | 012835,00
ISBN 9789048862603