Met de lente komen de groene blaadjes aan de bomen en krijg ik vanzelf trek in frisse salades. Dat is dan ook de titel van het boek dat Domenica Reddie schreef voor Forte Culinair. Deze van oorsprong Australische uitgave staat vol bekende en minder bekende combinaties.

frisse salades

Na de basics in frisse salades volgt een saladebar. Het leuke van salades is dat je er van alles in kwijt kunt, maar hoe stel je zo’n salade samen from scratch? In dit hoofdstuk komen alle componenten aan bod (sla, granen, eiwit, groente, topppings en dressings). Een romige parmezaan dressing of een zoetzure variant uit Azië bijvoorbeeld. Aan het eind volgen zestien klant en klare combi’s. Het volgende deel heet detoxsalades wat verder niet wordt toegelicht. De salades zijn er niet minder lekker om zoals een Aziatische salade met kip, mango & wortel. Maar wat daar detox aan is? Ook hier verschillende dressings (miso, granaatappel) en toppings. Maak bijvoorbeeld spicy kikkererwten croutons of geroosterde sesam-edamame als topping.

Inspiratie komt van over de hele wereld; Latijns-Amerika, Azië, Midden-Oosten en Europees vind je gebroederlijk naast elkaar. Maaltijdsalades doen het altijd goed dus frisse salades wijdt er maar liefst 24 recepten aan. Mac & Cheese poppers met slaw en de in karnemelk & mosterd gefrituurde kippenvleugels met appel-ranch slaw doen je denken aan Aussie barbecues.
Ook hier weer een keur aan verschillende dressings. Dat maakt frisse salades tot een boek om door te bladeren, de koelkast in te duiken en zelf wat samen te stellen. Toch liever een recept? Dan zijn er voldoende mogelijkheden. Bijvoorbeeld in het laatste hoofdstuk met klassieke salades. Denk aan caesarsalade, coleslaw, waldorf, cobb salad en salade niçoise. Met uitzondering van de recepten die ovengroente of een andere voorbereiding nodig hebben, staat er binnen 40 minuten iets lekkers op de buitentafel. Laat de zomer maar komen!

Frisse Salades – Domenica Reddie – uitgever Forste Culinair – ISBN9789462502918 – €22,50