Jenny Linford is een freelance food writer en heeft al heel wat boeken en artikelen op haar naam staan. Helaas is tot nu toe alleen het boek Tomaten in het Nederlands vertaald maar dat is niet zo gek want veel van haar boeken en artikelen zijn specifiek gericht op de Engelse markt. Maar een aantal zijn toch wel interessant voor alle kookliefhebbers en gelukkig is er dus nu de Nederlandse vertaling van het boek The tomato basket. Jenny Linford is opgegroeid in Singapore en Italië. Op beide plaatsen in de wereld is, zoals zij zelf zegt, lekker eten belangrijk in het dagelijks leven. Ze is altijd op zoek naar nieuwe ingrediënten en ze schrijft een aantal blogs vol over alle bijzondere heerlijkheden die je in de Londense culinaire wereld kunt vinden.

Tomaten komen in alle keukens van de wereld voor. Het is een heel veelzijdige groente want je kunt ze zo eten in een salade maar ze ook koken, grillen, stoven en noem maar op. Is er iets wat je niet met tomaten kunt doen? Ze zijn altijd en overal vers verkrijgbaar. Of in blik, gedroogd, op olie, als sap of als puree. En ze zijn ook nog eens erg gezond en erg lekker.

Jenny Linford laat in dit boek zien wat er met tomaten allemaal mogelijk is. Naast hier en daar een kort stukje interessante informatie en praktische tips vinden we 75 verrassende recepten verdeeld over de hoofdstukken Kleine hapjes, Soepen en salades, Gevogeltje, Vlees en vis, Groentegerechten, Rijst- en pastagerechten, Broden en andereV bakwaren en Sauzen, salsa’s en conserven.

We komen een paar klassiekers tegen maar het overgrote deel van de recepten is nieuw en bijzonder. Van Thaise tomatenjam tot sinaasappelsalade met zongerijpte tomaten en burrata. Lamslapjes met kerstomaten-ansjovissaus, maisbrood met zongerijpte tomaten en rozemarijn, salsa met tomaat, appel en dragon. Het ziet er, mede door de prachtige foto’s, allemaal even heerlijk uit. Daarnaast treffen we nog tips aan over het zelf kweken, informatie over welke rassen, variëteiten en zaden er zijn en het behandelen en bewaren van tomaten. Dit alles maakt het tot een boek waar geen enkele tomatenliefhebber omheen kan.

Forte Uitgevers – € 19,95 – ISBN 9789462501027

Koop bij bol.com

Het recept Auberginelasagne uit het boek Tomaten vind je hier bij Culinette