Dit jaar doe ik het echt. Ik doe mee met de Week zonder Vlees. Nou ja, ik… Dat wil dus zeggen: wij met zijn vieren. En of sommige verstokte carnivoren hier in huis dat nou heel erg op prijs stellen? We zijn het inmiddels wel gewend om twee tot drie keer per week ‘vleesloos’ te eten. Dat klinkt niet lekker, vega klinkt beter, maar in de regel genieten we net zo van die maaltijd zónder als van de diners mét. Maar een week is lang, dus wat extra inspiratie kan geen kwaad. Foodies en de Vegetariërsbond helpen ons al met een magazine (dat je kunt winnen!) en nu viel ook nog eens het nieuwste boek van de Duitse auteur en foodstyliste Anne-Katrin Weber op de mat: Last minute vegetarisch. Wat je noemt een goede timing.

In Last minute vegetarisch vind je 90 recepten zonder vlees. Die zijn onderverdeeld in salades, lichte gerechten (soep, roerbak, curry), voedzame maaltijden, krokante (plaattaart, pizza) en zoete nagerechten. De hoofdstukken worden afgewisseld met ideeën voor onder meer spreads, sandwiches en smoothies. Het codewoord in het boek is snel: in 10 tot 20 minuten kun je ‘echt lekker koken’, belooft de ondertitel. Uit de recepten blijkt dat je daarna soms nog wat wacht- of oventijd nodig hebt, maar veel langer dan een half uur ben je meestal niet bezig.

Ongeveer een derde van de recepten is vegan, voor de rest geldt dat er nogal wat zuivel en kaas aan te pas komt. Voor de liefhebber is het smullen geblazen: burrata, halloumi, feta, camembert, Duitse bergkaas en Italiaanse Scamorza… De Duitse roots vind je ook terug in het gebruik van ingrediënten als kwark, koolzaadolie en zure kersen. De fotografie van foodfotograaf Wolfgang Schardt is helder, met veel wit en rvs, en de vormgeving rechtoe-rechtaan. Alle aandacht gaat uit naar de Gesmoorde prei uit de oven, met laurier, rozemarijn en gedroogde tomaatjes; naar de Hazelnootpolenta met wortelgroenten; naar de Bosvruchtengratin met luchtige eiwit-kwark-zure-roomschuimlaag.

Dus doe je ook mee? Ben je beginnend vegetariër en nog op zoek naar wat laagdrempelige inspiratie? Met Last minute vegetarisch kom je de Week zonder Vlees wel door.

Bekijk op bol.com

Last minute vegetarisch: Echt lekker koken in 10 tot 20 minuten – Anne-Katrin Weber – Forte Culinair – ISBN 9789462502161 – €22,50

Beeld links: Gesmoorde prei (blz. 74).
Beeld rechts: Gebakken pompoen met kruidenkorst (blz. 94).