Vraag mensen naar goede voornemens en velen zullen antwoorden: gezonder eten. Om je aan die intentie te houden, hoef je niet per se te diëten (misschien zelfs beter van niet) of drastische keuzes te maken. Je kunt namelijk ook gewoon de groenterijke gerechten uit Week light van Donna Hay bereiden. Gezond én, zoals we van Donna gewend zijn, tong- en oogstrelend.

Even vergeten wie Donna ook alweer is? Een paar kernwoorden: chef, tv, Australië, 26 boeken, 6 miljoen verkochte exemplaren, kenmerkende fotografie met veel licht en blauw. Donna is de succesvolle mother next door die in haar spaarzame vrije tijd met haar zoons op het strand te vinden is of in de moestuin staat te spitten. Die moestuin heeft ze trouwens pas recentelijk aangelegd. Hoewel alles in haar boeken er perfect uitziet, is Donna realistisch. Zo formuleert ze in Week Light een paar eenvoudige, haalbare uitgangspunten. Wie gezonder wil eten, kookt gevarieerd (in ‘regenboogkleuren’), zorgt voor tijdbesparende keukenhulpjes als een mandoline, en verandert niet alles tegelijk. Eén nieuw recept, één keer vega per week en je bent volgens Donna op de goede weg.

In Week light, dat afgelopen najaar verscheen maar na de feestdagen een plek in je keuken verdient, staan maar liefst 150 recepten voor snelle en eenvoudige maaltijden. Donna zet hierin groenten in de spotlights en geeft een verrassende draai aan ‘gewone’ sperziebonen, spruitjes en bloemkool. Zelfs van kinderfavoriet broccoli weet ze iets spannends te maken (pesto bijvoorbeeld). Er is een hoofdstuk met moderne make-overs van gezinsmaaltijden, zoals Chipotle-taco’s met kip en gegrilde bloemkool (filmpje met Jamie Oliver!) en Vega bolognese met pompoen en kikkererwten. In een ander hoofdstuk serveert ze ‘kommen vol genot’, zoals een Kom met knapperige spruitjes en Eenvoudige rode-currysoep met zoete aardappel. Er is een speciale verzameling snelle gerechten (Gekruide linzensalade uit de oven, Geurige kokospompoen met citroengras). En ook past Donna haar ‘Basic to Brilliance’-principe weer toe: met een paar basisrecepten creëer je elke keer iets nieuws.

Een van de pluspunten van Donna’s boeken voor zoetekauwen: de toetjes worden nooit vergeten. Daarin gebruikt Donna weinig witte, geraffineerde suiker, maar mijdt ze alternatieven als honing, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker niet. IJsjes, Yoghurt-citroencheesecake en Chocolade-karamelrepen met miso: je hebt er die koolhydraten graag voor over. Als toegift vind je achterin nog een paar dagelijks bruikbare recepten voor onder meer ingelegde groentes, dressings en sauzen.

Gezonder eten is met Week light geen opgave. Meer groente, minder vlees, gevarieerd want ook met vleesvervangers en zuivel, en bovenal smakelijk en kleurrijk: dat is het menu dat het boek ons voorschotelt. Met Donna’s recepten kun je dat makkelijk een heel jaar volhouden.

Week Light: snelle recepten voor een goed gevoel – Donna Hay – Spectrum – ISBN 9789000371082 – €32,50