Jan Braai is de drijvende kracht achter de National Braai Day. Een nationale feestdag in Zuid Afrika. Ieder jaar op 24 september worden er door het hele land vuren aangestoken en barbecues gevuld met kolen om, zoals dat heet, een braai te houden. En nu heeft Jan Braai ook een boek met de titel Braai want hij weet natuurlijk alles van braaien.

Het boek begint met De regels van Jan Braai. De toon wordt direct gezet want de regels zijn weliswaar serieus maar toch ook doorspekt met humor. Daarnaast is Jan Braai van mening dat het braaigebied (3 meter rond de braai) verboden is voor vrouwen en dat mannen, door goed te kunnen braaien, kunnen bewijzen dat ze een echte kerel zijn.

Het boek begint met 22 pagina’s geschiedenis en informatie. Daarna volgen de recepten verdeeld over 12 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet allemaal even groot want het hoofdstuk Boerewors heeft bijvoorbeeld maar 1 recept. Voorzover je het grillen van een vers worstje voor tussen een broodje met tomatenrelish een recept kunt noemen. De andere hoofdstukken zijn beter gevuld met braai (en dus barbecue) recepten. Een deel van de recepten is vrij standaard en die recepten komen we in bijna alle barbecueboeken tegen. Er zijn ook originele en onbekende recepten en niet alleen voor de barbecue want er wordt ook gebruik gemaakt van potjies en ook daar krijgen we recepten voor. Een potjie is een gietijzeren pan voor op een vuurtje. De gerechten die je in een potjie maakt kun je ook gewoon op het fornuis maken want wat Pasta met ansjovis en pecannoten met braaien te maken heeft is mij niet helemaal duidelijk geworden en dat geldt voor meer potjiegerechten. Er staat in het boek zelfs een recept om een heel lam aan het spit te braaien. Dat zie ik zo snel niet gebeuren maar je weet maar nooit.

Ook de beschrijvingen van de recepten zijn doorspekt met de humor van Jan Braai. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dat leuk vinden. Het boek is een hardcover met mooie foto’s en best aardige recepten maar niet echt spectaculair. Of wellicht alleen geschikt voor stoere sterke kerels, die geen vrouw dulden binnen een straal van 3 meter van de braai. Voor de liefhebber van barbecueboeken is dit vast een leuk boek maar voor de echte braaifanaat zijn er betere boeken te koop. Ik volg het advies van Jan Braai op en blijf op 3 meter afstand van dit boek.

Uitgeverij Marmer Boeken – € 19,95 – ISBN 9789460682988

Koop bij bol.com