Vega blauw is tot stand gekomen door middel van een samenwerking tussen restaurant Blauw en Joke Boon.

Vega BlauwDe liefde voor de Indonesische keuken is Henk van Hees, eigenaar van Restaurant Blauw, met de paplepel ingegoten. Thuis werd er veel Indonesisch gekookt en als kind hielp hij altijd al mee met het bereiden van de rijsttafel. In 2013 heeft hij Restaurant Blauw kunnen overnemen. Vega Blauw is onder zijn verantwoordelijkheid tot stand gebracht, met Joke Boon aan zijn zijde voor de teksten en het omzetten van de recepten voor thuisgebruik.

Het familiegevoel is van groot belang voor Vega blauw; het mensen naar de zin maken. Dat familiegevoel is ook sterk vertegenwoordigd in het team. Bij het samenstellen van Vega Blauw heeft dan ook ieder lid van het team een favoriet recept aan mogen dragen. Vega Blauw is het verhaal van de medewerkers die gerechten in hun hart meedragen. Er is een apart hoofdstuk gewijd aan het voorstellen van het team.

De naam Blauw slaat op de het eten dat het Nederlands-Indisch marinepersoneel altijd op woensdag te eten kreeg: nasi goreng. Ook wel de blauwe hap genoemd. Bij restaurant Blauw wordt het typische Indonesisch eten geserveerd zonder de Hollandse aangepaste smaak.

Indonesië telt 16.000 eilanden en die hebben allemaal hun eigen eetcultuur. Eten verbindt mensen en hangt samen met het familiegevoel. De Indonesische keuken is erg divers.

Bij het zien van de recepten die in het boek vermeld staan loopt het water je in de mond. Zelf heb ik weinig ervaring met de Indonesische keuken maar ik heb het gevoel dat dit kookboek me kan helpen om die ervaring te krijgen. Diverse recepten spreken me erg aan, ook omdat alles vega is.
Zoals pittige bouillon met paddenstoelen of roergebakken paddenstoelen met basilicum, die ik zelf wel eens maak op de Italiaanse wijze. Maar door gebruik van Indonesische kruiden en specerijen krijgt dit een andere dimensie. Of een kruidige boerenkool, een heerlijk winterse groente, op een andere manier klaargemaakt dan in een Hollandse stamppot.
Sajoer van witte kool en waterspinazie met knoflook. Het is verrassend om deze producten te gebruiken met heel andere toegevoegde ingrediënten die het zeer smakelijk maken.

Er zijn uitdagingen genoeg om producten eens op een andere manier te verwerken. Het is voor mij een boek waar ik zeker uit ga koken. Hopelijk raak ik dan echt eens thuis in de Indonesische keuken.
Vega blauw is een kookboek om met veel plezier uit te koken en mooie gerechten op tafel te zetten. En daar hoef je geen vegetariër voor te zijn.

Vega blauw | restaurant Blauw en Joke Boon
Terra | € 29,99
ISBN | 9789089899255