Taco's‘Taco’s zijn het kloppende hart van de Mexicaanse keuken.’ lees ik op de voorflap van het kleurige boek dat voor mij ligt. En dan niet die harde (snel brekende) schelpen die wij als taco’s eten, maar de originele Mexicaanse taco, die zacht is en gemaakt van maïs. In het noorden van Mexico en in de Verenigde Staten worden ook wel bloemtortilla’s gebruikt. Als je ze dubbel vouwt en vult zijn het taco’s, als je ze vult en bedekt met een saus zijn het enchilada’s en als je ze vult met kaas en plat laat zijn het quesadilla’s. Voor ieder van deze gerechten is de basis dus: tortilla.

Met taco’s kun je waanzinnig veel kanten op. In dit boek lees je over de geschiedenis van de taco en hoe je zelf maïstortilla’s moet maken. Het mooiste resultaat krijg je met een tortillapers, maar in een pan met een dikke bodem gaat het ook.

En dan de vullingen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Zoek een aantal ingrediënten bij elkaar die qua smaak bij elkaar passen, zorg voor een substantie die niet te droog is, zodat je het op een tortilla kunt doen, vouw de tortilla dubbel en smullen maar. In dit boek vind je heel veel inspiratie om letterlijk na te maken of om te gebruiken als basis voor je eigen ideeën. Alle ingrediënten die worden gebruikt in dit boek zijn in Nederland goed verkrijgbaar bij de grotere supers en de receptuur is eenvoudig te volgen. Geen drempels dus.

In dit bijzonder kleurige boek – dat qua fotografie en stijl wel een beetje doet denken aan de oudere Jamie Olivers – bevat ook vegetarische opties en ja, zelfs dessert taco’s. Denk aan chocoladetaco’s met ijs en agave of gebakken taco’s met aardbeien, chocolade-ijs & pistachenoten.

De Mexicaanse keuken is een vrij toegankelijke keuken. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die er niet van houdt. Tip van de dag: serveer eens taco’s op je verjaardag in plaats van bitterballen en chips. Succes gegarandeerd!

Het inkijkexemplaar van Taco’s is al te bekijken op bol.com, vanaf eind deze maand is het boek zelf verkrijgbaar.

Bekijk op bol.com

Taco’s – F. Fuentes Cruz & B. Fordham – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048316878 – € 20,00