De keukens van de Middellandse zeeDe Middellandse zee doet veel mensen denken aan vakantie, zon, zee, kleine dorpjes, mondaine steden zoals Cannes en Nice, havens met peperdure jachten een een achterland met veel natuurschoon en uiteraard lekker eten.
Lucio Galetto en David Dale besloten samen een kookboek te maken dat de keukens van Spanje, Frankrijk en Italië en dan met name van de kustgebieden, van alle kanten laat zien. De twee maakten al eerder samen kookboeken. Laten we even nader met hen kennismaken.
Lucio Galletto is een geboren en getogen Italiaan die de liefde van zijn leven volgde en naar Sydney verhuisde waar hij een aantal succesvolle Italiaanse restaurants opende.
David Dale is schrijver en radio- en tv-maker met als specialisaties reizen, eten, populaire cultuur en antropologie. Hij heeft als redacteur voor alle grote Australische mediaorganisaties gewerkt. Lucio en David maakten samen o.a. de kookboeken The Art of Pasta en SoffritoA Delicious Ligurian Memoir.

En nu is er dus het grote en dikke kookboek De keukens van de Middellandse zee . Het staat boordevol recepten, foto’s en informatie over de streken, de producten en de culinaire geschiedenis. De recepten zijn voor een deel de klassiekers die vrijwel iedereen kent. Maar, zoals we vaker zien, zijn er ook voor klassieke gerechten meerdere manieren om die te maken en zijn de recepten vast weer anders dan in andere kookboeken. Naast de hoofdstukken met verhalen en informatie zijn er acht hoofdstukken met recepten. De recepten zijn niet gerangschikt op land maar op soort. Dus Sauzen & dips, Hapjes & voorafjes, Pasta & rijst, Soepen & stoofschotels en ga zo maar door en deze hoofdstukken zijn vervolgens opgedeeld naar de 3 landen.

De geweldige smulfoto’s werken er volop aan mee om te laten zien hoe lekker de recepten zijn. De gebakken venkel bijvoorbeeld. Of de Ligurische abrikozentaart. De focaccia con il formaggio (kaasfocaccia) proef je bijna. En wat dacht je van vissoep met sinaasappelaioli voorafgegaan door een champignon-garnaalhapje. Een stevige stoofpot van kikkererwten met worst en een hele vis uit de oven met tomaten, aardappels en olijven. De zalmcarpaccio met ansjovissalade kan niet anders dan een succes zijn en de rijstebrij met kersen en amandelen wil je zeker een keer maken.

Zoals al gezegd is het een groot en zwaar boek. Je bent er wel even zoet mee als je het eerst helemaal wilt lezen. De kans is groot dat je al snel de keuken instapt want de verleiding om al die zonovergoten gerechten op tafel te zetten zul je niet kunnen weerstaan.
Het is ook heerlijk om al die foto’s van de zon, de zee en de dorpjes te zien. Wat een prachtig gebied is dat toch daar aan de Middellandse zee. Je zou zo in de auto stappen.
Een genietboek!

Bekijk op bol.com

De keukens van de Middellandse zee – Lucio Galetto, David Dale – Unieboek Spectrum – ISBN 9789000358779 – €35,–