Geboren in Beirut, vervolgens gewoond in West-Afrika, verhuisd naar Antwerpen en gewerkt in een tweesterrenrestaurant in Toscane, dat is Ghina Bazzi. Met haar eerste kookboek Beirut Nights geeft Ghina een inkijkje in ‘haar’ Libanon. In Beirut Nights worden geen concessies gedaan wat betreft olie of suiker, want smaak staat voorop in dit smaakvolle kookboek.

Denk je aan de Libanese keuken, dan denk je al snel aan een tafel vol met allerlei mezzes. Aan het begin van het boek leert Ghina ons dat een volledige mezzetafel niet vaak voorkomt in Libanese huishoudens (ze zijn enkel in restaurants te vinden). Het kost simpelweg te veel voorbereiding om een volledige selectie mezzes op tafel te zetten. Daarentegen kiest men vaak voor een aantal hoofdgerechten met daarbij enkele mezzes. In het boek vind je dan ook recepten om een thuisdiner te kunnen organiseren: mezzes, hoofdgerechten en desserts. Het boek is gebaseerd op een verzameling familierecepten die nu voor het eerst worden opgeschreven. Ghina schrijft zelfs dat zij, op één keer na, nog nooit een kookboek heeft gebruikt. Hoe dat kan, is ons een raadsel en wij kunnen ons er uiteraard niets bij voorstellen.

Beirut Nights is een kookboek met traditionele Libanese gerechten. Inmiddels zijn veel van deze gerechten al bekend in Nederland, dus veel recepten zal je herkennen. Denk hierbij aan hummus, baba ghanoush, tabouleh etc. De variaties van mezzes en hoofdgerechten zijn eindeloos en dat zien we dan ook terug in de overige receptuur. Ghina laat ons ook kennismaken met minder bekende gerechten, zoals citroenfrisse creamy tahinvis (tagin samak) of een stoofpotje van bloemkool en lam (yikhnit arnabeet). Allemaal stuk voor stuk gerechten die je doen smullen en als hoofdgerecht kunnen dienen op een Libanese eettafel.

De vormgeving van het boek is eenvoudig maar doeltreffend. Recepten zijn simpel opgemaakt met daarbij een lijst met ingrediënten en de bereiding ervan. Er is geen overbodige poespas en met de witte achtergrond en zwarte letters, is het boek goed leesbaar en rustig voor de ogen. Foto’s verfraaien het boek en laten ons zien wat we aan het maken zijn. Bij bijna elk recept zijn nog tips te vinden om variaties op het gerecht te maken.

Voor eenieder die graag een basiskookboek over de Libanese keuken wil, is Beirut Nights het perfecte naslagwerk. Daarbij moet wel iets dieper dan normaal in de buidel worden getast, want met €34,99 is het boek wel aan de prijs.

Om een indruk te krijgen van het boek, kan je online het inkijkexemplaar inzien.

Beirut Nights | Ghina Bazzi | Borgerhoff & Lamberigts| €34,99 | ISBN 9789463936194