‘Lekker eten dat goed voor je is’, dat is wat fastfoodketen Leon ons wil bieden. Niet alleen in de meer dan vijftig restaurants – waarvan een handvol in Nederland – maar ook via hun kookboeken. Eerder al besprak Jeanette het kloekere Happy One-pot en nu is het de beurt aan een serie kleinere boekjes met toegankelijke onderwerpen als Soep, salades & snacks en Smoothies, sappen & cocktails.

Die laatste bevat bijna 40 recepten voor ‘de vroegste ochtenden, de warmste dagen en de guurste sneeuwbuien’, beloven de vier auteurs ons in het voorwoord. Naast energieboosters en powersmoothies vind je dus ook recepten voor Mexicaanse warme choco en Halloweenpunch of  Watermeloenslurpie en Koele komkommerdrank.

De recepten komen uit andere Leon-boeken en dat verklaart misschien het gevarieerde aanbod: naast de ‘vloeibare verfrissers’ uit de titel vind je in dit boekje ook granita’s, ijsjes en zelfs een gelatinepudding. Bij elk recept staat een uitgebreide codering die onder meer aangeeft of het vega, zuivel-, tarwe- of glutenvrij is. In dit geval was de toevoeging alcoholvrij misschien handig(er) geweest: er zijn nogal wat recepten met drank, waaronder volwassen ijsjes met wodka of Baileys.

Laat je niet afschrikken door de instructie aan het begin waarin gezegd wordt dat je water niet moet afmeten maar wegen. Dat vind je in de recepten niet terug. Hoeft ook niet, want de bereiding is doorgaans zo simpel dat daarachter vaak wordt vermeld: ‘geen’.

De Koele komkommerdrank maak je bijvoorbeeld zo:
– Schil 1 komkommer. Snijd dan met de dunschiller lange repen van het vruchtvlees en draai de komkommer steeds. Laat de repen komkommer direct in uw favoriete kan vallen en ga door tot u bij de zaadlijsten aankomt.
– Pers 1 limoen uit boven de kan en voeg 1,5 liter koud water en veel ijsblokjes toe.

Lekker mixen, shaken en drinken – cheers! Uit deze vrolijke, kleurrijke cadeauboekjes voor een prima prijs haal  je inspiratie voor een etentje of borrel met vrienden en familie. Fast en vaak ook nog gezond.

Bekijk op bol.com

Leon smoothies, sappen & cocktails: Natuurlijk fastfood – Henry Dimbleby, Kay Plunkett-Hogge, Claire Ptak en John Vincent – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048317707 – €9,99
Ook in deze serie: