De avocado lijkt een beetje op Donald Trump: you love him or you hate him, er is geen tussenweg. Met zijn opvallende kleur en fotogenieke voorkomen (tot zover de overeenkomsten) is de vrucht momenteel de lieveling van elke Instagrammende foodie. Maar milieubewustere consumenten klagen over de vlieguren die ‘het groene goud’ aflegt voordat het ons bord bereikt en er zijn zelfs hippe restaurants in Londen die de avocado om die reden in de ban hebben gedaan.

Zo niet The Avocado Show, ’s werelds eerste avocado only restaurant, dat gevestigd is in de Amsterdamse Pijp. Hoe waanzinnig populair de avocado is, ondervinden ze daar vanaf de oprichting iedere dag aan den lijve. Nog vóór de opening was het restaurant internationaal nieuws en waren er aanvragen voor zustervestigingen in Dubai en andere wereldsteden. Dagelijks komen er hordes mensen naar de ‘playground’ van oprichters Ron Simpson en Julien Zaal en zelden maken die bezoekers géén foto van de roze bank, de groene ‘plant walls’ of de spectaculair ogende gerechten.

Naast andere avocado-merchandise is er nu ook het boek The Avocado Show. In samenwerking met Kosmos, boekhandel en uitgever Mendo en foodstyliste Colette Dike van Fooddeco selecteerden Ron en Julien meer dan veertig recepten, die Colette uitwerkte en fotografeerde (zij is dus waarschijnlijk ook de ‘ik’ in de receptteksten). Het boek verschijnt gelijktijdig in het Nederlands én Engels en buiten- en binnenkant zijn uitgevoerd in fraai millennial pink.

De gerechten zijn onderverdeeld in zeven categorieën, zoals salades, bowls en zoet, maar ook avocado gardens – halve avocado’s gevuld met bijvoorbeeld hummus of sushirijst en versierd met een tuintje van sla- of bloemblaadjes en kleurrijke specerijen (zie ook de inhoudsopgave in het inkijkexemplaar). De recepten lenen zich voor ontbijt, lunch en tussendoor en er zijn een paar voedzamere creaties met quinoa, boerenkool, zoete aardappel of gnocchi. Het bereiden is allemaal niet moeilijk, de afwerking en styling vergen soms wat oefening (maak maar eens een pixelated avocado). Voor sommige ingrediënten moet je langs de toko of een grotere supermarkt, maar het merendeel is makkelijk verkrijgbaar. Volgens de Avocado Show-filosofie geldt ‘yummy first, beautiful second’, maar wat het meest in het oog springt, is toch dat de gerechten stuk voor stuk uiterst Instagrammable zijn. Neemt niet weg dat bijvoorbeeld The Avocado Nuggets (met een korstje van amandel en gebakken uitjes) en The Blind Date (vanille-avocadomousse met dadelcrumble) ook de smaakpapillen prikkelen. Had ik al gezegd dat je niet allergisch moet zijn voor een flinke dosis Engels door je Nederlands?

Rest nog de vraag hoe je aan een rijpe, duurzame avocado komt. The Avocado Show werkt nauw samen met Nature’s Pride, dat zich inzet voor duurzame teelt en betere werk- en leefomstandigheden voor telers. Ook bij veel Nederlandse en Vlaamse supermarktketens worden avocado’s van Nature’s Pride verkocht of kies voor biologische avocado’s. De narigheid van zogenaamde eetrijpe avocado’s die toch nog keihard blijken te zijn, los je op met de volgende ouderwetse life hack: stop de avocado met een rijpe banaan in een plastic zak en wacht. Kun je ondertussen nog even die jaloersmakende plaatjes van The Avocado Show bekijken.

Bekijk op bol.com

The Avocado Show: unieke avocado recepten – Ron Simpson, Julien Zaal en Colette Dike van Fooddeco – Kosmos Uitgevers/Mendo – ISBN 9789021570105 – €18,50