Basisboek ThailandDe Thaise keuken staat bol van de frisse en tintelende smaken die, als het goed is, altijd met elkaar in balans zijn. Vrijwel iedere hap is een smaakexplosie die je nog lang bij zal blijven. Het is een keuken die je je altijd zult herinneren als je er eenmaal kennis mee hebt gemaakt. Deze Aziatische keuken heeft uitgesproken smaken, geuren en kleuren.

Het Basisboek Thailand begint met een korte inleiding en daarna een hoofdstuk over verse ingrediënten, noten en zaden die onmisbaar zijn in de Thaise keuken. En dan zie je snel hoe Thais eten al ingeburgerd is in onze westerse samenleving want er zitten geen onbekende ingrediënten bij. Het zou me niet verbazen als je vrijwel alles wat in dat rijtje staat gewoon in huis hebt. Uitgezonderd wat  verse kruiden. In ieder geval is het allemaal goed verkrijgbaar.

Na de heldere uitleg gaan we aan de slag en zien we de hoofdstukken Fingerfood, Salades, Vlees en gevogelte, Vis en zeevruchten, Curry’s en soepen, Rijst, noedels en bijgerechten, Desserts en drankjes en Basisrecepten. Het boek wordt afgesloten met een aantal menu-ideeën en een uitgebreid register. De opzet van dit boek is hetzelfde als van het Basisboek India dat in 2016 niet voor niets genomineerd was als Kookboek van het jaar.
Ook het Basisboek Thailand is weer met dezelfde zorg samengesteld. Heel veel goed maakbare en overheerlijke recepten vergezeld van mooie en zeer smakelijke foto’s. Bij veel recepten staan kleine tips met extra informatie of variaties op het gerecht. Sommige tips zijn wel heel belangrijk. Zoals bij het zelf maken van currypasta. Daar lezen we dat je kurkuma (geelwortelpoeder) pas moet toevoegen in de pan en niet in de currypasta zelf omdat dan alles geel zal kleuren. Ook de kom van je mixer.

De gerechten zijn vrijwel allemaal eenvoudig te maken. Dat is een typisch kenmerk van de Thaise keuken. Met een paar ingrediënten een zeer smakelijke maaltijd bereiden. Zoals bijvoorbeeld Geroerbakte kabeljauw met sugarsnaps, gember en vijfkruidenpoeder, Gegrild rundvlees met gember en kokos, Kipsalade met sesamzaad en witte peper en uiteraard Thaise gebakken rijst. Desserts als Ananas met chilipeperkaramel of Thaise citruspuddinkjes met kokos. Tussen de hoofdstukken door staan pagina’s met extra tips bijvoorbeeld wat je nog meer met gember of chilipepers  kunt doen. Ook de basisrecepten zijn heerlijk. Uiteraard de nodige currypasta’s maar ook droge kruidenmengsels die je voor vlees en vis kunt gebruiken. Een overheerlijke pindadipsaus en ook de Thaise chilisaus is niet vergeten.

Een boek om van te watertanden. Geen ingewikkelde poespas of onverkrijgbare ingrediënten. Gewoon snel en simpel te maken gerechten die het leven kleur, geur en smaak geven. Aanrader!

Hier het recept van de Garnalennoedelsalade met chilipepers en geroosterde cashewnoten.

Bekijk op bol.com

Basisboek Thailand – Tom Kime – Becht – ISBN 9789023015383 – €29,99