De smaak van kokosIn De smaak van kokos noemt Emily Jonzen kokos een veelzijdig superfood. Om dit te laten zien geeft zij 40 recepten met kokos in de hoofdrol variërend van smoothies en soep tot koekjes en burgers. De recepten zijn verdeeld aan de hand van de verschijningsvorm: melk, water, olie, meel en gedroogd. Met gedroogde kokos bedoelt ze kokosrasp en kokoschips. Het zijn geen recepten met een ingewikkelde bereiding of lange bereidingstijd. De ingrediënten zullen over het algemeen goed verkrijgbaar zijn in de (biologische) supermarkt.

Opvallend is de afwezigheid van zuivel en tarwe. Emily Jonzen noemt in de inleiding kokos een waardige vervanger voor zuivel en gluten. Het bevat vele vitamines en mineralen en is een goede bron van vezels en eiwitten. Bovendien zijn de recepten vrij van geraffineerde suiker, in plaats hiervan gebruikt ze onder meer kokosbloesemsuiker en ahornsiroop.

In de compacte inleiding geeft Emily Jonzen antwoord op de vraag waarom kokos geweldig is, tips voor het kopen van kokosproducten en uitleg over de verschillende soorten kokosproducten. Bij sommige gerechten noemt ze van kokosproducten en andere ingrediënten de gezondheidsvoordelen. Zo zitten avocado’s voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren, kalium en vezels. Gember is goed voor de bloedsomloop en wordt van oudsher gebruikt als ontstekingsremmer en tegen misselijkheid.

Het boek in z’n geheel ziet er goed uit. Mooie, duidelijke vormgeving. Het is in een oogopslag duidelijk wat de ingrediënten zijn. Ook is het handig dat de bereiding puntsgewijs is gedaan. Her en der zijn er over de bladzijden leuke tekeningetjes gestrooid. Vrijwel ieder recept is voorzien een foto. Het is een beetje jammer dat er geen foto’s van de pindakoekjes, de vanillepudding en de platbroden zijn opgenomen, nu kun je niet zien hoe het eindresultaat er uit ziet.

De vertaling is prima al zijn er een paar dingen die beter anders vertaald hadden kunnen worden. Notenboter is beter bekend onder de naam notenpasta. En het was wellicht beter geweest om het recept voor ‘pittenbrood met kokosmeel’ een andere, meer smakelijke benaming te geven. Het origineel heette ‘seeded coconut flour bread’, dus waarom niet ‘brood met zaden en kokosmeel’.

In de recepten in de hoofdstukken water & melk, meel en gedroogd heeft kokos een duidelijke functie, een toegevoegde waarde en is het een essentieel onderdeel van het recept. Dit in tegenstelling tot het hoofdstuk olie. Het zijn stuk voor stuk aardige recepten, maar het is niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van kokos aan de granola, bietensoep, Mexicaanse eieren of de omelet is. Die een of twee eet- dan wel theelepels hebben een nauwelijks invloed op de smaak.

Daarentegen was het zeer inspirerend om alle recepten met kokosmeel te bekijken. Geen idee dat er met kokosmeel zoveel mogelijk is. De broden, muffins, brownies en koekjes vragen er om om uitgeprobeerd te worden. Hetzelfde geldt voor de romige dal uit het hoofdstuk melk & water en de pittige kip met komkommersalade uit het hoofdstuk gedroogd.
Het is wel aanbevelenswaardig om zelf te blijven nadenken bij het bereiden van de recepten. Bij het bakken van het pittenbrood met kokosmeel viel de ruime hoeveelheid bakpoeder op. Het was achter beschouwd inderdaad te veel want het brood had een metalige bijsmaak. En dat terwijl het brood zelf echt erg lekker was en nog lekkerder werd dankzij de tip er notenpasta op te smeren.

Ondanks de kleine minpuntjes smaakt De smaak van kokos naar meer. Meer recepten met kokosmeel en kokosrasp.

De smaak van kokos – Emily Jonzen – Uitgever: Forte Uitgevers – € 12,95 – ISBN 978 94 6250 156 0

Bekijk op bol.com