De ongekroonde koningin van de veganbeweging in Nederland, Lisette Kreischer, bracht onlangs een nieuw boek uit. ‘Groente uit zee‘ gooide internationaal hoge ogen en ook de nieuwe aanwinst ‘The Plant Pharmacy’ belooft veel goeds.

Planten verdienen een hoofdrol in ons leven: niet alleen zorgen ze voor onze zuurstof en voeden ze ons, maar ze kunnen ons ook helen. Koken met de kracht van de natuur is een combinatie van zelfzorgapotheek en kookboek. Terecht gaan de adviezen in The Plant Pharmacy uit van een relatieve ‘normale’  staat van functioneren. Dus als je ernstige en/of chronische aandoeningen hebt, allergisch bent of medicijnen gebruikt overleg eerst met een arts. Iedereen kent inmiddels de wisselwerking tussen Sint Janskruid en sommige antidepressiva bijvoorbeeld.

Plant Pharmacy

In het eerste deel komen planten, kruiden en hun werking aan bod zowel culinair als medicinaal. Veel nuttige informatie wordt gevolgd door een recept om bijvoorbeeld olie, shrub of elixer te maken. Een aantal van die planten en kruiden kun je uit de tuin halen. Voor sommige moet je op pad. Zoals voor de dennensiroop of de brandnetelthee. En weer andere kun je op misschien beter bestellen bij gespecialiseerde adressen (die ook in het boek staan).

Wist jij dat je van die nederige paardenbloem het blad kunt eten als salade terwijl de bloemen zacht en zoetig smaken? Een medicinale toepassing is bijvoorbeeld als elixer maar een recept voor paardenbloemkappertjes vind je ook in The Plant Pharmacy. Dat brengt ons gelijk naar het tweede deel waar recepten voor culinaire toepassingen terug te vinden zijn.

Onderverdeeld in Lente & Zomer en Herfst & Winter deelt Lisette verrassende plantaardige recepten. Drankjes als een lavendel-bosbessen latte, makkelijke lentepasta met brandnetel of flower power ijs kleuren de lente en de zomer. Voor de koude maanden zijn de gerechten vooral verwarmend: gouden plantaardige melk (kurkuma), pittige cider en dashisoep van kombu en goijbessen zijn hier voorbeelden van.

Het zijn zeker niet allemaal beginnersrecepten en de niet-veganist zal een bezoek aan de winkel moeten brengen. Gelukkig hebben de meeste supermarkten tegenwoordig een aardig assortiment plantaardige producten als amandelmelk en kokosyoghurt. Vooral de info en recepten voor je eigen kruidenapotheek zijn verrassend en interessant. Want zo kan voeding dus echt je medicijn zijn (bij lichte ongemakken).

Koop bij bol.com

The Plant Pharmacy – Koken met de kracht van de natuur – Lisette Kreischer – Kosmos Uitgevers – ISBN9789021566337 – adviesprijs €24,99