Kruiden worden al sinds eeuwen gebruikt in de keuken en voor therapeutische doeleinden. Iedereen kent wel de zakjes met lavendel of lavendelolie in bad om te ontspannen. Créosa Govaers laat je kennismaken met aromatherapie. Ze neemt je mee in een wereld van geuren en smaken door essentiële oliën, verse en gedroogde kruiden te gebruiken.

Het boek begint met een uitleg wat aromatherapie precies inhoudt en hoe het al sinds mensenheugenis wordt toegepast. Een waarschuwing is op zijn plaats; essentiële olie is vaak honderdmaal krachtiger dan het verse kruid en niet alle oliën zijn geschikt voor iedereen.

We vervolgen de uitleg in hoofdstuk drie waar vijf coryfeeën van de aromatherapie de revue passeren met als grondlegger René-Maurice Gattefossé.
Ook de volgende twee hoofdstukken zijn gewijd aan respectievelijk de verkrijging van essentiële olie (destillatie, enfleurage etc.) en waar je op moet letten bij de aankoop.

Het hart van Koken met kruiden (extracten) wordt gevormd door de uitgebreide beschrijving van twintig essentiële oliën die gewonnen worden uit planten/kruiden/specerijen. Uiteraard vind je hier de toepassing bij klachten en ongemakken, maar daarnaast ook een of meer recepten waar die speciale olie in wordt gebruikt. De recepten variëren van simpel en voor de hand liggend (pesto, wortelcake) tot verrassend (veggiehapje met marjolein en mandarijn). Ook het ‘originele’ recept om maar liefst 4 liter cola te brouwen staat op pagina 56. Soms kun je de essentiële olie in het gerecht vervangen door het gewone kruid of specerij, maar vaak zal je de –dure- olie moeten aanschaffen om de recepten te kunnen maken. Het boek sluit af met een viertal theemengsels om zelf samen te stellen, gevolgd door een aandoeningen-index en een kruidenindex met bereidingen.

De recepten staan zeker niet op de voorgrond waardoor de titel je enigszins op het verkeerde been kan zetten. Ben je vooral geïnteresseerd in de heilzame werking van kruiden? Dan is Koken met kruiden extracten een goede -maar zeker geen goedkope- koop.

Davidsfonds Uitgeverij – €27,50 – ISBN 9789059087835

Koop bij bol.com