Koken voor kinderen is niet altijd een feest. In de beginfase lusten ze niks of gaan spontaan spuitpoepen van het kleinste pepertje, en ook daarna is er altijd wel wat. Je krijgt zomaar een machtsstrijd over het eten van drie erwtjes, je spruit kondigt een periode van vegetarisch extremisme aan of je puber snaait de hele voorraadkast en vriezer leeg. En dan hebben we het nog niet eens over voedselallergieën. Of het strakke eetritme dat wordt afgedwongen door sport en andere clubjes. Het is vast geen toeval dat ik dit schrijf nadat ik zo ongeveer midden op de dag soep heb staan maken voor zoonlief die op vrijdag om kwart over vijf naar het zwembad moet.

Uitdagend dus, koken voor kinderen van alle leeftijden. Daar kun je wel wat hulp en inspiratie bij gebruiken. Precies dat dachten ook Rinskje Koelewijn, Toni Westenberg en Nanja Toebak. Dit drietal brengt al jaren met succes de Super family planner uit en weet uit ervaring hoe stressvol het organiseren van de dagelijkse maaltijd kan zijn. In Het handige super family kookboek staan, zo zeggen ze zelf, ‘handige recepten en praktische tips voor moderne gezinnen: eetweigeraars, pubers, flexitariërs, weekendkokers & aanschuivers’. Wie de planner wel eens heeft gezien, herkent het boek onmiddellijk. Ook voor het boek tekende Nanja Toebak de sprookjesachtige illustraties vol vogels, vissen en vlinders. De verbeelding van de recepten is fantasierijk, een beetje zoals prentenboekenmaker Charlotte Dematons associeert in haar Alfabet. De verbanden tussen eten en dierenrijk liggen niet altijd voor de hand, maar zijn origineel en leveren prachtige plaatjes op.

De ongeveer 50 multi-inzetbare gerechten zijn verdeeld in acht hoofdstukken. Er is een hoofdstuk voor de kinderen die niks lusten, voor de vegetariërs en voor degenen die ‘zelluf’ willen koken. Ook slim: in Aanschuivers vind je maaltijden die je makkelijk warm kunt houden of op kunt warmen wanneer niet iedereen tegelijkertijd aan tafel zit. Er zijn populaire gerechten als mac & cheese, pulled pork of een nachoschotel en kinderklassiekers als tomatensoep en cupcakes. Internationale succesnummers als shakshuka en Caesar salad, maar ook Blote billetjes in het gras, stoofvlees en ideeën voor de lunchtrommel of traktaties. Rond de recepten staan (soms te) veel tips voor variatie of een gezelliger samenzijn.

In de inhoudsopgave zie je snel welke recepten vlees-, gluten- of lactosevrij zijn. Achterin vind je een handige toegift: een boodschappenlijst die je eventueel kunt downloaden. Ook vind je daar een kooklogboek, ruimte voor notities en ‘kookkiekjes’. Als je nou ook nog op je planner schrijft wanneer je wat gaat maken, kan het niet anders of koken voor kinderen wordt een stuk makkelijker én leuker.

PLUSSEN
+ prachtige tekeningen
+ prima prijs voor leuke paperback
+ humor
… EN MINNEN
– geen bereidingstijd vermeld
– soms wat erg veel tips en tekst

Het handige super family kookboek: kookboek voor drukke ouders & kids | Rinskje Koelewijn, Toni Westenberg & Nanja Toebak
€ 18,50 | Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021574684