Aflevering 17

De finaleweek is aangebroken! De drie overgebleven kandidaten, Robert, Ashley en Frederick, mogen koken in de keuken van Merlet in Schoorl. Het restaurant waar jurylid Jonathan Zandbergen de scepter zwaait. De opdracht is: kook een lunch van twee gangen, bestaande uit een warm en een koud gerecht, voor veertien personen. De beste twee gaan door naar de finale. Nadat ze deze opdracht hebben gekregen, mogen ze een paar dagen nadenken over wat ze precies willen maken. Dan moeten ze een boodschappenlijst doorgeven en vervolgens breekt de dag van de halve finale aan.

Frederick maakt als warm gerecht langoustines, met wat verschillende bereidingen van wortel, een beurre blanc met kaffirblad en een bitterballetje. Zijn koude gerecht is een schuimpje van witte chocolade mousse met kaffir, kokosijs en een ananas-mango-passievruchten gel.

Ashley gaat voor een wagyu tartaar met daar bovenop een langoustine en kaviaar. Het warme gerecht is eendenlever met verschillende bereidingen van appel en een duizend-en-een-nacht crumble.

Robert serveert gerookte paling met asperges en duizend-en-een-nacht specerijen, verder een aardappelrösti en een Hollandaise saus met duindoornbes. Zijn koude gerecht wordt een olijfoliecake met yuzu, geitenmelksorbet braam en biet.

Ze krijgen vier uur de tijd voor de mise en place en moeten dan knallen! De juryleden hebben er vertrouwen in, maar denken dat Ashley het zichzelf behoorlijk lastig heeft gemaakt met twee hartige gerechten. We zien de kandidaten hard aan het werk en als de tijd erop zit hebben ze per gerecht twintig minuten om de borden op te maken. Stuk voor stuk plaatjes van gerechten. Frederick wint deze opdracht en mag als eerste door naar de finale. De tweede finalist is Robert. Ashley redt het net niet.

Aflevering 18, de finale

In de finale moeten er drie opdrachten gedaan worden. Bij de eerste opdracht moeten ze het gerecht dat ze in de eerste aflevering hebben gemaakt opnieuw maken. Hierbij moeten ze laten zien wat ze intussen hebben bijgeleerd. De lam van Frederick scoort 24 uit 30 en de eendenborst van Robert 25 uit 30.

De tweede opdracht is een vrije opdracht. Ze mogen doen wat ze willen en krijgen 75 minuten de tijd. Frederick maakt een dessert geïnspireerd op Ferrero Rocher en Robert maakt een hartig gerecht met tarbot. Frederick scoort met zijn topdessert 28 uit 30 punten. De tarbot van van Robert is een restaurantwaardig gerecht en hij scoort 25 uit 30.

Voor de laatste opdracht worden familie en vrienden in de studio verwelkomt. De kandidaten moeten en sterrengerecht zo exact mogelijk namaken. Het wordt een dessert van patissier Jordy van Ettinger uit de keuken van Aan de Poel van Stefan van Sprang. Onder de cloche komt een waar kunstwerkje vandaan van een aardbeientaartje met allerlei heerlijkheden erop en erover. Het is een bijzonder technisch gerechtje en de kandidaten krijgen 2 uur de tijd om het zo exact mogelijk na te maken.

De stand is 52 uit 60 voor Frederick en 50 uit 60 voor Robert. Er zijn nog 40 punten te verdelen. Robert scoort 36 uit 40 voor de laatste opdracht, totaal dus 86 uit 100. Frederick scoort voor de laatste opdracht 35 uit 40 en met een totaal score van 87 uit 100 is hij de grote winnaar van Masterchef Nederland 2018!

Ik vond het  leuk om deze serie te volgen maar er is nog behoorlijk wat ruimte voor groei. Zo groots en meeslepend als de Australische serie hoeft echt niet, maar iets meer pit en enthousiasme zou leuk zijn. De opdrachten waren al veel leuker dan in eerdere Nederlandse series, dus de voorruitgang zit er zeker in. Op naar volgend jaar!