Wie iets meer wil weten over Paolo Roberto, de schrijver van het boek Pizza & Pasta, zal dat op internet moeten opzoeken want het boek zelf laat wel wat foto’s zien van Paolo maar over hem zelf worden we niets wijzer. En dat is jammer want er valt genoeg te vertellen over hem. Zijn naam doet Italiaans aan en dat komt omdat zijn vader Italiaans is. Zijn moeder is een Zweedse en Paolo is in Zweden geboren. Een groot deel van zijn leven was hij een redelijk succesvol kickbokser. Al zijn wedstrijden vocht hij buiten Zweden want daar is kickboksen verboden. Hij is getrouwd met een Zweedse en heeft een zoon en dochter. Over zijn jeugd en jonge jaren is een film gemaakt met als titel The King of Kungsan en Paolo komt ook voor in een aantal hoofdsstukken van een boek van Stieg Larsson en speelde zichzelf in de film die van het boek gemaakt is.

Tegenwoordig geeft hij veel lezingen over zijn vechtersmentaliteit en na een aantal boeken over dit onderwerp schreef hij nu een kookboek. Omdat zijn vaders geboortedorp in Italië ligt en ook de familie van zijn vader daar nog woont heeft Paolo de pizza’s en pasta’s van jongs af leren eten en voor hem staat Italiaans eten gelijk aan lange gedekte tafels met veel familie en veel geluk. Hij besloot zijn favoriete pizza’s en pasta’s met de wereld te delen. Het resultaat is een boek met 20 pizza- en 23 pastarecepten. Daarnaast staan in het boek ook de recepten om zelf het deeg voor de pizza’s en verse eierpasta te maken.

De recepten zijn allemaal redelijk simpel en toch niet altijd even gangbaar. Bij de pizza’s draait het uiteraard om de toppings. Die variëren van de overbekende vier kazen tot wat minder bekende toppings als aubergine, tomaat en peterselie of broccoli, salsiccia (een Italiaanse worstsoort) en mozzarella. Echt spectaculair wordt het niet. De pasta’s daarentegen zijn veel origineler. Van papperdelle met kippenlever en eekhoorntjesbrood tot spaghetti met varkenswang, chili, tomaat en pecorino. Ook bij de pizza’s komen we de varkenswang tegen en met deze vleessoort wordt niet de bij ons bekende verse varkenswang bedoeld maar een soort pancetta, vroeger bekend als kinnebakspek, (te vervangen door bacon).

Het boek is uit het Zweeds vertaald en voorzien van smakelijk foto’s. Er staan ook wat foto’s van personen en steden in maar wie of wat het zijn wordt niet vermeld. De enige die herkenbaar is, is Paolo Roberto. Al met al is het geen onaardig boek.

Uitgever Forte Culinair – €17,95 – ISBN 9789491853098

Koop bij bol.com