Suqar van Greg en Lucy MaloufGreg en Lucy Malouf hebben al heel wat kookboeken geschreven. De bekendste daarvan is het prachtige Vegarabia. Hun kennis van de Arabische keuken lijkt geen grenzen te kennen en op hun reizen verzamelden zij meer dan 100 recepten om zoete lekkernijen te maken. Al deze recepten bundelden zij in hun nieuwste boek Suqar. Het Arabische woord voor suiker. De smaak zoet is belangrijk in de Arabische keuken. En veel van de recepten zijn al eeuwen hetzelfde. Vooral op (religieuze) feestdagen staat de tafel vol met zoete heerlijkheden. En dan hebben we het niet alleen over cake en taart maar ook over koekjes, fruit, puddingen, gerechten met zuivel, ijs, dranken, pannenkoeken en nog veel meer.

De meer dan 100 recepten in het boek Suqar horen tot de lekkerste en mooiste zoetigheden uit de Arabische keuken en zijn met zorg uitgekozen. In de inleiding vertellen Greg en Lucy Malouf dat ze zich ervan bewust zijn dat suiker tegenwoordig wat in het verdomhoekje zit. Het zijn tijden waarin mensen zich steeds meer gaan realiseren dat overgewicht een slechte zaak is en dat het nodig is om kritisch te kijken naar wat je eet en drinkt. Alles met mate en dat geldt ook voor suiker. Als je gebak, koekjes en andere heerlijkheden zelf maakt dan kun je ook beter bepalen hoeveel suiker erin gaat en net als bij andere etenswaren die suiker en vet bevatten is ook hier het devies: niet iedere dag, maar jezelf af en toe verwennen is altijd goed. En als je zo’n traktatie alleen bij speciale gelegenheden maakt dan is het des te lekkerder.

Wat het eerst opvalt aan het boek is dat het groot en zwaar is. Behalve de recepten staan er ook behoorlijk wat paginagrote smulfoto’s in. Om van te watertanden. Het is gedrukt op zwaar glanzend papier en daardoor straalt het iets chics uit. Alle gebruikte technieken worden goed uitgelegd en we zien een overzicht van de ingrediënten die nodig zijn. De auteurs hebben erop gelet om vrijwel alleen makkelijk verkrijgbare ingrediënten te gebruiken en slechts hier en daar komen we een ingrediënt tegen dat je online of in een speciaalzaak zult moeten kopen. Maak vaak wordt dan een alternatief gegeven.

Je kunt ervoor kiezen om gerechten als dessert te serveren of natuurlijk bij de thee of koffie. Maar een diner afsluiten met een bijzonder dessert als drop panna cotta of geroosterde pruimen met steranijs of muhallabeya (melkpudding) met nectarinekaramel steelt wel de show. Suqar staat bomvol met zulke heerlijkheden. Wat dacht je van geroosterde abrikozen met kaneelbrioche en amandelroom, sinaasappel-gember nogatine, mandarijn-kardemomcake, chocolade marshmallows en ga zo maar door.

In het inkijkexemplaar kun je, als je op een groot scherm kijkt, de inhoudsopgave zien en dan weet je genoeg. Dit is een boek om cadeau te geven aan jezelf of aan andere thuisbakkers.

Bekijk op bol.com

Suqar – Greg en Lucy Malouf – Good Cook – ISBN 9789461432018 – €29,95