Het is een opvallende naam voor een cateringbedrijf: De Vrouw met de Baard. Hoe het bedrijf aan die naam kwam  kun je uitgebreid lezen op hun website. De mensen achter dit bedrijf hebben een missie: mensen bij elkaar brengen en gelukkig maken. Dat doen ze voornamelijk door te koken met een, zoals zij dat zelf noemen, hoog heimweegehalte. Zo koken dat mensen naar je terugverlangen. Mas van Putten en Carl Lemette kennen het klappen van de zweep en zij hebben vanuit hun deels Indische en Molukse roots een pan-Aziatische en westerse kookstijl ontwikkeld. Heb je eenmaal een keer één van hun specialiteiten geproefd dan vergeet je die niet snel meer.

De hobbykok (en vast en zeker ook professionele koks) krijgen een kijkje in de keuken van De Vrouw met de Baard via hun kookboek Soul Food. De eerste korte hoofdstukken zijn een inleiding en tips en trucs. Op pagina 22 gaat de storm echter volop los en krijgen we een reeks recepten voorgeschoteld die je stuk voor stuk doen watertanden. Een echte fusionkeuken met gerechten die je tegen kunt komen in de beste eethuizen in New York tot klassieke Indische gerechten met een moderne twist en alles daartussenin.

De Mountain Oyster Balls en Moorse balletjes zijn de eerste recepten die we zien. In veel van de gerechten komen we Aziatische ingrediënten tegen maar vaak op een zodanige manier dat het gerecht een echte kruising wordt tussen Oost en West. De recepten die uit de Indische/Molukse keuken komen hebben een zo eigen stijl dat je ze met recht ‘nieuwe klassiekers’ kunt noemen.
Normaal gesproken doe ik kleine post-its in kookboeken bij de gerechten die ik wil maken. Daar is bij dit boek geen beginnen aan. Wij begonnen met de Geroosterde wortelen met djeruk purut en gember. (recept onder de link) Daarbij kun je dan bijvoorbeeld Misokip eten. Bij De Vrouw met de Baard serveren ze de Rendang (echt weer anders dan anders) niet met rijst maar met een Bataat-wortelmousse.

Mystery Sauce I en Mystery Sauce II zijn geweldig. En het is ook grappig om te lezen hoe Mas van Putten  aan die recepten gekomen is. Overigens zijn alle stukjes en informatie die bij en tussen de recepten staan erg leuk om te lezen. Ik noem nog even wat gerechten want dan kunnen jullie even mee-watertanden. Ikan Lemon Zucchini (Zeebaarsfilet met citroen-courgettesaus), Sticky tempeh goreng, Ajam smoor & Magic Marinade, Mac ‘n Cheese, Macadamiapasta op minibrioche, Tostada’s met een topping van bijvoorbeeld Limoenricotta met mangosalsa of Hummus met pecannoten.
Iedere Italiaan rent vast en zeker gillend weg bij de Italiaanse Tomatensaus a la Lemette (van Carl dus) maar die saus komt bij ons zeker meerdere keren op tafel. Wie de hele index wil zien moet even naar het inkijkexemplaar op Bol.com gaan.

Het visitekaartje van De Vrouw met de Baard is hun Pepperdjam. Een zoet/hete confituur van pepers. En ook dat recept krijgen we cadeau. Dit hele boek is een cadeau. Voor jezelf. Voor anderen. Het is echt zo’n boek dat je iedereen op zou willen dringen. Toe nou! Lees nou! Koop nou! Je gaat er heel blij mee zijn!

En weet je wat geweldig is? Wij mogen drie exemplaren verloten onder de lezers van Kookboekennieuws. Wil je een kans maken laat ons dan weten waarom je het boek Soul Food zou willen winnen. Onder de leukste, liefste, aardigste en origineelste reacties verloten we dus drie boeken. Je hebt een week de tijd tot 9 mei 2017. Op die dag kun je hier lezen wie de winnaars zijn. Veel succes!

Reageren kan onderaan deze pagina of per mail aan info@kookboekennieuws.nl

De winactie is achter de rug. De namen van de winnaars zijn te lezen op deze Facebookpost. Van harte gefeliciteerd en hou Kookboekennieuws altijd in de gaten want er komen meer winacties!

Soul Food – De Vrouw met de Baard – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000353200 – €22,50

Bekijk op bol.com