Minder dan twee maanden en dan is het kerst. Kerstmis van Donna Hay kwam vier jaar geleden uit in Australië en is nu beschikbaar in een Nederlandstalige uitgebreide herziene versie. Haar typische stijl van koken -relaxed en niet te ingewikkeld- spreekt veel mensen aan. In Kerstmis vind je haar tips om rompslomp te vermijden terwijl je wel verbluffend mooie gerechten op tafel zet. En wie zegt dat deze recepten alleen voor eind december geschikt zijn?

Kerstmis

Feestelijke diners vormt het eerste deel, Lekkernijen het tweede. Naast meer bewerkelijke recepten zijn er ook zogenaamde quick fixes; minimale inspanning door gebruik van ingekochte voorbereide ingrediënten. Voor vier klassieke hoofdgerechten neemt Donna Hay je stap voor stap mee, inclusief moderne variaties. Geglaceerde ham, kalkoen, varkensrollade en kreeft. Ook de bereiding van Christmas cake, Christmas pudding en trifle krijgt die extra aandacht (in het deel Lekkernijen). Voor vegetariërs is er één hoofdgerecht namelijk de preitaart met gruyère. De voor- en bijgerechten bieden meer keus voor diegenen die geen vlees of vis eten. Salade van zoetzure biet, radicchio en geitenkaas of broccoli uit de oven met citroenboter. Hasselback-pompoen met honing en amandelen is een andere vega optie.
Sommige gerechten hebben aardig wat voorbereidingstijd nodig. Dit staat alleen in het recept zelf vermeld. Voor de aardappel-kruidenbroodkrans bijvoorbeeld moeten de aardappels eerst 1 uur bakken in de oven. Goed lezen dus! Het aantal personen is fors van zo’n 6 tot wel 14 personen. Logisch want kerst wordt veelal gevierd met een familiediner.

Het tweede deel van Kerstmis bevat allerlei zoetigheid en lekkers. Verleidelijk, calorierijk en soms ronduit spectaculair zoals de pavlovakrans met frambozen, de tiramisu ijstaart of de citroenmeringue trifle. Evenmin te versmaden is het hoofdstuk met koekjes en zelf gebakken cadeautjes. Denk aan kokossnoepjes (er gaat een slordige kilo poedersuiker in), caramel met zoute pinda’s en truffels. Als je die mooi verpakt is dat een leuke verrassing onder de kerstboom. Je krijgt zelfs een sjabloon boor een DIY kersthuisje om craquelé cookies in te doen. Liefhebbers van hartig komen aan hun trekken met recepten voor Parmezaanse koekjes en crackers met basilicum of salie. Tip: bak de leuke kerstboom van chocoladekoekjes samen met de kinderen.

Met Donna Hay wordt het in ieder geval een smakelijke kerst! Wil je alvast in de stemming komen, dan is er een inkijkexemplaar om door te bladeren.

Kerstmis | Donna Hay | uitgever Het Spectrum | ISBN9789000386321 | €32,99