Na ontvangst van dit enorm grote boek eerst maar eens opzoeken waar Yucatán ligt. Dat het in Mexico ligt weten veel mensen wel maar waar dan precies? Het is een schiereiland net boven Guatemala. Als je er in zee springt en richting het oosten zwemt kom je op Cuba uit.
Dan weet je een beetje waar je aan begint als je dit kookboek gaat lezen. Althans, dat denk je maar het boek is nog mooier dan je wellicht gedacht had.
De keuken van Hartwood (de naam van het restaurant) begint met een introductie van René Redzepi (vier maal verkozen tot beste kok ter wereld) en een voorwoord van Yvette van Boven. En dan ben je eigenlijk al verliefd op dit boek en de keuken waar het over gaat. Yvette waarschuwt de lezer dan ook: “na het lezen van dit boek zal uw leven nooit meer hetzelfde zijn”.

Vervolgens krijgen we een kennismaking met Yucatán en daarna het verhaal van Eric en Mya die een droom tot werkelijkheid maakten. Een droom die veel mensen hebben maar weinig mensen ook daadwerkelijk uitvoeren. Alles opzeggen en verkopen en richting oerwoud op Yucatán gaan om daar een restaurant te beginnen. Een restaurant zonder dak of muren. Een restaurant met grill en houtoven waarop gekookt, gebakken en gebraden wordt. Zelfgevangen vis, producten van plaatselijke boeren en dat allemaal klaargemaakt met liefde en passie en zonder electriciteit maar met zonnepanelen en een gasgenerator. Ze bouwden het allemaal eigenhandig op en doen daar uitgebreid verslag van net als over de manier waarop ze koken, de opbouw van smaken en de ingrediënten.

En dan begint het koken. Als eerste het inmaken van tafelzuur in het hoofdstuk De provisiekamer. In dat eerste hoofdstuk loop je al tegen het feit aan dat niet alle ingrediënten ook hier verkrijgbaar zijn en dat geldt voor meer recepten. Vaak zal een geroutineerde kok zelf wel een alternatief bedenken en er blijven voldoende gerechten over die heel goed te maken zijn. Bovendien wordt het aanbod van uitheemse ingrediënten steeds groter. Ook een houtoven zullen veel mensen niet bezitten maar een gewone oven is een prima alternatief. Vervolgens krijgen we de hoofdstukken De markt, De zee, Het land, De desserts en De drankjes.

Tussen de gerechten en werkelijk adembenemende foto’s door krijgen we steeds informatie over de omgeving, de markten, de boeren en alles wat Yucatán rijk is. Dit grote boek is deels een kookboek en deels een wegdroomboek. Je blijft erin bladeren en lezen en af en toe kom je iets tegen waarvan je denkt: dat ga ik zeker eens maken. Dat De keuken van Hartwood heerlijk is zullen de mensen die Eric en Mya bezoeken kunnen be-amen want inmiddels moet je lang in de rij om er te kunnen eten. Wie dit mooie en bijzondere boek leest begrijpt direct hoe dat komt. De keuken van Hartwood is in alle opzichten prachtig. Op Bol.com staat een uitgebreid inkijkexemplaar zodat je een goed beeld krijgt van dit boek.

De keuken van Hartwood – Eric Werner & Mya Henry – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567443 – €29,95.

Bekijk op bol.com