Druk, lekker, boeiend, mooie gesprekken, dito producten. Dat is mijn conclusie na twee uur op de jaarlijkse Culiperslunch-beurs rondgelopen te hebben. Het food persevenement van het jaar. Breng een heleboel mensen samen met dezelfde passie en je hebt altijd leuke ontmoetingen en interessante gesprekken. Een impressie.
Ooit iemand lyrisch horen vertellen over azijn? De dames van Tromp & Reub Azijnbrouwers kunnen dat. Ze maken nog heerlijke hapjes ook. Azijn lijkt een beetje op weg een vergeten product te worden, maar man, man, man, wat worden een bietjescarpaccio en een zalmsalade van warm gerookte zalm daar lekker van! En, oma vertelt, je krijgt er stoofvlees ook nog superzacht mee. Azijn verdient het om weer ‘in’ te raken.
Nieuws onder de zon? Wat mij betreft de kant en klare vegan sushi rollen van @Veganzeastar. Ze komen uit de vriezer en in verschillende smaken. De ‘zalm’ is gemaakt van tapioca en is echt een smakelijk hapje.
Daarover gesproken, ik proefde Le Frique. Dat is, ja echt, een culinaire frikandel. Maar dan zonder E-nummers. Er zijn drie varianten met vlees en een vegan variant.
De Chocolate Makers hadden een keur aan 100% biologische bean-to-bar chocoladetabletten én chocoladeletters. In Amsterdam gemaakt.
Uit de Noordzee komt dan weer het water van Sea. Met of zonder bubbels. Met behulp van solar en windenergie wordt dit water in IJmuiden gezuiverd en in blikjes gedaan. Dat is weer eens iets anders dan water naar de zee dragen!
Inspelend op de drukke mens, of hele gezinnen, versus verantwoorde avondmaaltijd is Goldspoon.nl met de Spoons gekomen. Dit zijn gerechten in de vorm van blokjes, die door chefs bereid zijn en per 4 ‘spoons’ in de vriezer lang houdbaar zijn. Je hoeft zelf alleen pasta, rijst of noedels te koken, plopt een gewenste hoeveelheid spoons in een pan of in de magnetron en je zit binnen 10 minuten aan tafel. Er zijn verschillende smaken te verkrijgen vanaf 18 november.
En dan heb ik nog geproefd van parelgort met geitenmelk, geitenboter en geitenkaas, met daarop een schepje, hoe zal ik het noemen, pulled grapefruit en een drup kruidenolie. Zie de foto boven dit artikel. De mannen waren waarschijnlijk ingevlogen om de laatste tafel te vullen, maar met een wel heel lekker hapje. In februari komt het bijbehorende kookboek uit. Helemaal duidelijk vanuit wat of wie werd het niet, maar we gaan het natuurlijk wel in de gaten houden!
En dan, last but not least, onze kookboekenuitgevers. Zonder wie wij de recensies niet zouden kunnen schrijven. Met allemaal een praatje gemaakt en de nieuwste uitgaves bewonderd. Van Ruth van Uitgeverij Carrera kreeg ik een stapeltje boeken mee, waaronder de Glutenvrije bijbel. Daarbij een potje glutenvrije gedroogde zuurdesem om deze thuis tot leven te wekken. Spannend!
Nicolette van Uitgeverij Becht is ook super enthousiast over de veelzijdige titels op de stand. We hebben uitgebreid gesproken over trends en zaken waar mensen zoal behoefte aan zouden kunnen hebben. Oma’s Bakboek heb ik meegekregen. De recensie komt natuurlijk weer op Kookboekennieuws.
Met een hoofd vol ideeën, een gevulde maag en een flinke goodie bag weer op huis aan. Nog even herkauwen op alle indrukken en inspiratie die ik heb opgedaan.