We kennen Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas als experts op het gebied van grillen op kolen, barbecuen en koken op een Big Green Egg. Eerder verschenen o.a. de boeken Hete kolen,  Hete kolen het receptenboek en Hete vuren.
Nu is het boek Hete rook verschenen en het eerste dat opvalt is de bijzondere cover. De letters van de titel zijn uitgesneden en het is net alsof er een rookpluim uit de open letters komt. Prachtig gedaan. Maar de inhoud van het boek is natuurlijk veel belangrijker.

Het boek gaat diep in op de techniek van het ‘heet roken’, een vorm van roken en tegelijk heel langzaam grillen en garen op een barbecue. Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas gingen op reis naar Amerika om daar de techniek van deze low en slow manier van barbecuen onder de knie te krijgen. In Europa denken wij bij heet roken veelal aan het roken van vis in een rookoven maar in Amerika is een mengvorm ontstaan van roken en grillen en heeft men deze langzame manier van barbecueën bijna tot kunst verheven.

Een groot deel van het boek gaat over de materialen en technieken. De echte liefhebber die alles van deze slow en low manier van barbecueën wil weten kan in dit boek zijn hart ophalen. Mooie foto’s en duidelijke tekeningen zorgen ervoor dat de lezer tot in detail kan zien hoe het allemaal moet. Er staan  ook interviews met bekende barbecuers in het boek. Zij geven hun geheimen prijs en ook informatie over wedstrijden.

De tweede helft van het boek bevat alle informatie over pekelen, rubs en sauzen. Daarnaast treffen we in dit deel een aantal recepten aan. Vrij grote stukken vlees domineren en dat is begrijpelijk want deze low en slow manier van roken en grillen is ideaal voor grote stukken vlees en de zeer smakelijke foto’s laten dan ook zien dat het resultaat er zijn mag. Ook worden een aantal recepten voor het roken van vlees en vis in een smoker gegeven.

De schrijvers hebben een boek afgeleverd waar zowel beginnende als gevorderde slow en low barbecuers nog veel uit kunnen leren. Een echt standaardwerk dat zijn weg zeker zal vinden in de wereld van low en slow barbecue.

Bekijk op bol.com

Hete rook – Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567504 – €27,95