Mi CocinaRick Martínez is geboren en getogen in Austin, Texas maar zijn grootvader werd geboren in Mexico. De familie waar Rick in opgroeide ondervond nogal wat discriminatie in Texas en dat maakte dat Rick soms niet helemaal goed wist waar hij thuishoorde. Op wat latere leeftijd ging hij op zoek naar zijn roots en die zoektocht leidde uiteindelijk tot het kookboek Mi Cocina. Al op jonge leeftijd was Rick gefascineerd door de kookprogramma’s van Diana Kennedy. Een Engelse die meer van de Mexicaanse keuken wist dan de doorsnee Mexicaanse chef-kok. Ze schreef talloze kookboeken en er is zelfs een documentaire over haar gemaakt.

Rick vertelt er uitgebreid over in de inleiding van Mi Cocina. Het boek is een weergave van de reis die hij maakte door Mexico. In maar liefst 586 dagen reisde hij 20.000 kilometers en bezocht 32 staten en 156 steden en kookte de sterren van de hemel.
Mi Cocina is grofweg opgedeeld in twee delen. Als eerste de basisrecepten die je overal in Mexico tegenkomt. Als tweede de recepten ingedeeld per regio. Mexico is een heel groot land dus je begrijpt dat er nogal wat verschil is als het gaat om de populairste gerechten uit de diverse streken. Naast alle recepten is er ook uitgebreid aandacht voor de belevenissen tijdens die lange reis en geeft Rick veel informatie over het land en de keuken.

Vanzelfsprekend worden we ook getrakteerd op hele mooie foto’s van de gerechten en het land.
De Mexicaanse keuken staat bol van de geuren, kleuren en smaken. De namen boven de recepten zijn in het Mexicaans maar ernaast staat een omschrijving die duidelijk maakt wat voor gerecht we gaan maken. Zoals Gaspacho moreliano. Dat is een Jicamasalade met mango, ananas en sinaasappel-limoendressing. En een jicama is een soort wortelknol en ook in Nederland verkrijgbaar.
En ja, we komen veel typisch Mexicaanse ingrediënten tegen die je in een speciaalzaak of online zult moeten kopen. Als het mogelijk is krijg je van Rick wel een alternatief maar dat is lang niet altijd het geval.

Wat pepers betreft kun je, bij gebrek aan verse, vrijwel altijd wel de gedroogde vorm vinden. Zoals bij de veelgebruikte anchopepers.
En chipotlepepers en Jalapeños zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Die treffen we aan in een aantal recepten zoals in het broodje gebakken karbonade met strengen queso oaxaca. Nu zul je denken, wat is dat dan? Dat is een soort witte kaas die lijkt op mozzarella en die krijgen we dan ook als alternatief aangereikt. Tijdens een rondje internet werd ik trouwens aangenaam verrast door het aanbod aan Mexicaanse ingrediënten. Zo zie je dat je uiteindelijk vrijwel alle recepten zonder problemen zult kunnen maken.

Wie de Mexicaanse keuken wil ontdekken heeft aan Rick Martínez een uitstekende gids. En wie deze fijne keuken al kent zal genieten van alle heerlijkheden die hij ons voorschotelt. Smullen!

Meer over Rick en het mooie Mexico vind je op zijn website.

Mi Cocina | Rick Martínez
Fontaine Uitgevers | €34,99
ISBN 9789464042023