Op!Het hele gezin eet mee!

Aan tafel!
Wie heeft dat in z’n leven niet gehoord? En waarschijnlijk allemaal op dezelfde toonhoogte. Maar is het voor iedereen altijd een feestje aan tafel? Een ouder die hard zijn of haar best heeft gedaan iets lekkers te kokkerellen, wordt niet zelden getrakteerd op betrokken koppies: Wil niet! Een teleurstelling voor iedereen en de sfeer wordt er ook al niet leuker op.

Jet van Nieuwkerk heeft, met hulp van voedingscoach en kinderpsycholoog Susanne Verzuu, 50 recepten ontwikkeld én op haar zoontje Frenkie uitgeprobeerd. Ze snapt waarom ouders soms capituleren voor toch maar een boterham met pindakaas als het zoveelste bordje met brute kracht van tafel is geveegd. Dat is een geruststelling!

Er wordt van allerlei lekkers voorgeschoteld aan Frenkie en ook zijn de tips niet vergeten. Bijvoorbeeld om ’s avonds, als je dan nog puf hebt, alvast de ontbijttafel te dekken. Dan heb je ’s morgens meer tijd voor het ontbijt zelf.
Jet zit vol realiteitszin als ze toegeeft dat ze lang niet altijd met z’n drieën aan tafel zitten ’s avonds, maar in het weekend zeker wel. De recepten zijn zo bedacht dat je soms alleen nog maar wat extra’s voor de volwassenen hoeft toe te voegen, zodat je niet twee keer hoeft te koken.

De recepten zijn overzichtelijk, met niet te veel ingrediënten, maar wel met flink wat kruiden. Die kunnen goede smaakmakers zijn, zeker als je geen of niet veel, zout gebruikt. Sommige maaltijden lijken wat gewoontjes, zoals vlindertjespasta met spinazie à la crème, andere brengen je weer op een idee. Wat te zeggen van Indiase dahl met boontjes? Of groentekoekjes met kabeljauw uit de oven. Hier kun je ook lekker wat restjes groente in verwerken.

Jet geeft weer een tip: kijk niet te veel. Wil je een nieuw recept uitproberen op je peuter? Zet het voor zijn snuit en vestig meteen je aandacht op iets anders. Ga het vooral niet aanprijzen! Daarmee hangt er gelijk een spanning in de lucht die de kans op vliegende schotels alleen maar groter maakt. Je bent gewaarschuwd!

Waar Jet ook praktisch advies over geeft is het invriezen van maaltijden. Altijd handig als je zelf een keer laat thuiskomt, op je wenkbrauwen loopt of niet met je peuter mee-eet. Dan tover je zo een portie huisgemaakte maaltijd op tafel.

Lekkere smeersels voor op brood vind je ook, als het iets anders mag zijn dan pindakaas of zuivelspread. Onder andere een recept voor frisse eiersalade, hummus met gegrilde paprika, raita, maar bijvoorbeeld ook blauwebessenjam.
In het hoofdstuk over Feestelijke traktaties vind je een bananenbrood zonder suiker, glutenvrije appelcakejes (je hoeft de appels niet eens te schillen, want appelmoes is hier het toverwoord!), groene fluffy pannenkoekjes en kwarkkrentenbolletjes. En dan nog een heerlijke rij shakes of smoothies. Daar kunnen ze echt nooit genoeg van krijgen!

Al met al een leuk en enthousiast geschreven boek met 50 recepten voor de dreumes en peuter die (w)eet wat-ie wil.
Het voorwoord van Jet had wat meer eindredactie kunnen krijgen. Er wordt gesproken over ‘dit e-book’ en kinderspycholoog, maar een kniesoor die daarop let.
Belangrijker is dat het gezellig is aan tafel. En, zoals Jet zegt: maak je niet al te druk over dingen die niet gaan zoals je wilt: Alles is een fase!

Op! | Jet van Nieuwkerk
Boekerij | €24,99
ISBN 9789022597910