De Nederlandse kok Nort van Hoof zwaaide ooit de scepter in de table d’hôte van Le Mas Blanc in de Zuid-Franse Gard. Op de grens van de Cevennes en de Provence struint hij alle markten en leveranciers af naar de mooiste producten om er vervolgens  ‘s avonds zijn gasten mee te verwennen. Bijna 20 jaar geleden was hij co-auteur van het kookboekje “Koken op een berg”. Nort (Norbert voor de Fransen!) en zijn vrouw hebben  inmiddels een eigen chambres et table d’hôte in de Ardèche onder de naam ‘Eclats de Vie’. Ook de Ardèche is een droom voor een kok die graag met goede producten werkt en de gasten een onvergetelijke tijd wil bezorgen. Thans is er een tweede kookboekje verschenen met als titel “Franse kookkunst“. Recepten, kunst en columns uit de Ardèche geschreven in samenwerking met beeldend kunstenaar Willem Weenink en auteur Margriet Weenink.

Een kleine hardcover met 192 pagina’s die gevuld zijn met recepten, aquarellen, gedichten en korte teksten. Sfeerfoto’s van de omgeving en de gerechten completeren het geheel.
De recepten zijn ontsproten aan de fantasie van Nort en bedacht volgens de methode Karel Appel en dat wil zeggen “ik rotzooi maar wat aan …”.

Niettemin zijn het recepten die best fantasievol zijn en goed te maken. Sommige ingrediënten zijn afkomstig uit de streek (kaassoorten bijvoorbeeld) en een alternatief voor hen die het gerecht hier willen maken wordt niet gegeven maar je kunt dat uiteraard zelf wel bedenken. Echt Frans kun je de recepten niet noemen want Nort kookt naar eigen inzicht en niet speciaal volgens de traditionele of nieuwe Franse keuken.

De teksten van Margriet Weenink bestaan uit korte columns die prettig lezen en informatief zijn. De gedichten, voorzover je het gedichten kunt noemen, hadden ook rustig achterwege kunnen blijven. De aquarellen van kunstenaar Willem Weenink zijn mooi en voegen daadwerkelijk iets toe aan het boek.

Al met al best een aardig boekje.

Uitgeverij Terra – € 20,– ISBN 9789089896988

Bekijk op bol.com