Sharon gaat lokaalSharon gaat lokaal is een groot, mooi vormgegeven gebonden boek van Sharon de Miranda en staat vol met recepten en verhalen van bedrijven, telers en boeren uit de Flevopolders. Voor mij een bekende omgeving want ik ben geboren in de ene polder en opgegroeid in de andere.

Sharon de Miranda is tijdens haar zoektocht door de polders terechtgekomen bij bedrijven waar ze zeer verrast werd door het aanbod. Ze ontdekte dingen waarvan ze niet wist dat ze in Nederland zouden groeien zoals onder andere saffraan, quinoa en gember. Zo komen er bedrijven aan bod die kruiden kweken of bierbrouwen. We zien een kaasmakerij en een bedrijf wat sopropo verbouwt. Een supergezonde groente, familie van de komkommer en erg bekend in de Surinaamse keuken.
Je leest een verhaal van een akkerbouwer die bieten teelt. Naast de traditionele rode biet en de inmiddels wat bekendere gioggia biet verbouwt hij ook de albine ice biet die wit van kleur is en de carillon biet, die langwerpig van vorm is.

Edamame bonen, ook wel bekend als de sojaboon worden ook verbouwd in de polder. In het verhaal van de akkerbouwer Wouter Klaasse Bos vertelt deze over de zoektocht naar het kweken van de edamame bonen en hij zegt dat het een prachtig vlinderbloemig gewas is. Dat betekent dat het stikstof uit de lucht kan binden in de grond en dit vervolgens beschikbaar stelt aan gewassen die het jaar erop geteeld worden, zoals bijvoorbeeld uien, die hier dan weer van profiteren.

De inhoud van Sharon gaat lokaal is ingedeeld naar producten zoals bijvoorbeeld aardappel of aardbei. Voorafgaand aan de recepten die bij het product horen zijn er de verhalen van de telers, bedrijven, akkerbouwers of boeren die vertellen over hun bedrijf en wat hen beweegt.

Het boek is een ode aan alle voedselproducenten en producten uit Flevoland met allemaal hun eigen unieke verhaal. Het is een boek om te laten zien dat lokaal voedsel lekker en gezond is en dat je weet waar het vandaan komt. Daarnaast zorgt lokaal voedsel er ook voor dat je voetprint op deze wereld kleiner wordt.
Sharon gaat lokaal bevat 85 recepten. De meeste zijn wel bekend maar toch weet Sharon de Miranda er soms een speciaal ingrediënt aan toe te voegen, zoals verbenablad aan stoofperen of lavendel aan perenmoes. Dat maakt de gerechten net iets specialer.

In Sharon gaat lokaal vind je ook een recept voor een geroosterde suikerbiet. Je weet wel, die biet waar suiker uit gewonnen wordt en waar je dus ook andere gerechten mee kunt maken zoals blijkt uit dit recept.
Achterin het boek vind je een getekende kaart en een lijst met plaatsen en namen van bedrijven en waar je ze kunt vinden. Met daarbij ook de informatie of je ze kunt bezoeken en of je de producten bij het bedrijf zelf kunt kopen. Erg leuk om eens een rondje in de polder te maken en lokale producten te kopen.

Het inkijkexemplaar laat de index zien en geeft een goede indruk van dit fraaie boek.

Sharon gaat lokaal | Sharon de Miranda
Terra | € 34,99
ISBN 9789089899231