Link naar Bol.com

Yvette van Boven kun je op veel manieren volgen. Op tv in Streken van Van Boven, via de podcast Etenstijd!, of via haar wekelijkse bijdrage aan De Volkskrant. En natuurlijk via haar kookboeken. Met Jaarrond zijn de laatste twee gecombineerd. Dus als je geen lezer bent van De Volkskrant of geen receptenknipper bent, dan heb je hiermee een heerlijk kookboek in handen met nieuwe recepten voor, je raadt het al, het jaar rond!

Het boek kent een aantal heerlijkheden. Natuurlijk op de eerste plaats de vele recepten, maar ook de verhalen die Yvette erbij vertelt zijn ‘lekker’ om te lezen, het positivisme van de bewoners van West Cork minstens even inspirerend. En dan zijn er nog de foto’s van partner Oof Verschuren. Kortom, veel te ontdekken. Of, zoals Yvette in haar voorwoord schrijft: Schuif bij me aan.

Per maand vind je drie soorten recepten: vega & vegan, vlees & vis en bakken/zoet. Boven elk recept ook nog eens duidelijk of iets vlees of vis bevat, ofwel vega of vegan is. Soms zelfs ‘kan vegan’, zodat je met een kleine aanpassing zelf het recept naar smaak kan aanpassen.
Bij elk recept staat bovendien voor welke hoeveelheid of voor hoeveel personen het geschikt is, wat de bereidingstijd en eventuele wacht- of baktijd is.
Na het recept staat steeds een opmaaktip. En dat gaat niet over het opmaken van een bordje of schaal, maar letterlijk over het opmaken van het voedsel. Zodat er niets hoeft te worden weggegooid: hoe kun je restjes verwerken, van ‘afval’ bouillon trekken, met een toevoeging iets anders lekkers maken enzovoort. Zo heb je ook vaak ook al een hapje voor de volgende dag.

De recepten zijn door iedereen goed te maken en zeer divers. Yvette vertelt dat ze vrijwel altijd aan eten denkt, of bezig is recepten te maken of te bedenken. Een heerlijke afwijking, waar wij als lezer veel plezier van hebben. Een van mijn favorieten? ‘Ricecream’ met steenfruit & toasted oats. Ofwel roomijs van risottorijst met gegrilde nectarines en krokante haver. En, omdat de bramentijd bijna om de hoek kijkt, staat de Zwartebramenkip ook hoog op mijn lijstje. En voor de herfst kun je je alvast verheugen op een hartige appeltaart: verrassend, warm en kruidig!

Jaarrond is een fijn boek, met een register op ingrediënt. Dat is vooral makkelijk als je iets in huis hebt dat je graag wilt gebruiken, of gewoon als je heel specifiek ergens trek in hebt.
Over de kwaliteit van de recepten hoef ik niets meer te zeggen, dat is al gedaan door talloze lezers van de krant. Met de op- en aanmerkingen doet Yvette, naar eigen zeggen, altijd wel iets, waardoor het boek nu is wat het is. Dat is natuurlijk ook een fijne gedachte. Tóch ben ik wel benieuwd of er iemand is, behalve Yvette, die de chocolade-mayocake echt heeft gemaakt. Het klinkt bijna te spannend om te proberen! Mayo, suiker, bloem, slagroom, chocolade… het gaat niet helemaal goed in mijn hoofd. Reden temeer om het wél te doen natuurlijk. Volgens Yvette ‘maakt u hiermee een idioot zachte, lichte cake, waarvan ik zeker weet dat u hem vaker gaat maken’. Nou wij nog! Laat je het ons weten als je zo dapper bent geweest?

Jaarrond | Yvette van Boven
Nijgh & Van Ditmar | €32,99
ISBN 9789038813257