Persbericht:

Lowlander lanceert uniek kookboek om je kerstboom op te eten
en te drinken

HAAL MEER UIT JE KERSTBOOM, EET ‘M OP

Eet & drink je kerstboom
Wist je dat de naalden van je kerstboom bomvol smaak en karakter zitten? In Scandinavië
wordt er al decennialang gekookt met sparrennaalden; een waardevol botanisch ingrediënt.
Met dit boek geeft botanisch bierbrouwer Lowlander, samen met chef-koks Joris Bijdendijk
en Samuel Levie, meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en
te drinken.

Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten,
zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurreboom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van
spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Met handige tips over welke
kerstbomen eetbaar zijn en hoe je de sparrennaalden kunt plukken en voorbereiden voor
gebruik in de recepten.

Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is het perfecte cadeau voor de feestdagen en dit
najaar verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van
Lowlander.

Crostini met sparrennaaldenricotta

Het probleem van kerstbomen
Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen in Nederland de kerstsfeer in huis. Het merendeel
belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat
terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan
koolstofdioxide (CO2) opneemt.

Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander iedereen –
bierdrinker of niet – door middel van dit kookboek laten ervaren wat voor smaak er in dit
zogenaamde ‘afval’ zit. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Ik zie in kerstbomen een
waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij
uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je
kerstboom. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juiste
balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer
terug te geven.” Om zo lang mogelijk van de natuur te kunnen genieten, heeft Lowlander de
ambitie om in 2030 Nature Positivete worden. Verspilling tegengaan is een van de pijlers
waar het biermerk zich op richt om dat doel te behalen.

Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat
Het is niet de eerste keer dat Lowlander aanmoedigt om iets te doen met natuurlijke
reststromen. Zo is er de 0.00% Wit gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca,
de Pumpkin Weizen gebrouwen van geredde pompoenen, en lanceerden ze eerder dit jaar de
meest duurzame gin ter wereld, de Lowlander gin. In 2019 was er de lancering van de Winter
I.P.A., een bier gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen.
Lowlander zamelt sindsdien ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in, haalt
zorgvuldig de naalden van de takken en conserveert het smaakvolle karakter. Het
naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude
winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief
bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol
variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Lowlander Winter I.P.A.:
– Gebrouwen met sparrennaalden van ingezamelde  kerstbomen en jeneverbes
– Fris en fruitige aroma met de smaak van de winter
– 5% alcohol en nu ook in een non-alcoholische variant
– Is veganistisch en haalt meer uit je afgedankte kerstboom

 

Over Lowlander Botanical Beers
Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met
kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren
heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik
Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland
als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door
de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat
nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond
het idee voor Lowlander. Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid
en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Als trots lid van
1% For the Planet heeft Lowlander de ambitie om in 2030 volledig Nature Positive te zijn.

Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment bestaat uit de White Ale, Floral Ale, Indonesian
Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale,
Pumpkin Weizen en de Winter I.P.A. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een
laag-alcoholisch bier Ginger & Lime Leaf van 2,5%, en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit,
0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager, 0.3% Tropical Ale en 0.3% Winter
I.P.A. Daarnaast heeft Lowlander recentelijk ‘s werelds eerste natuur positieve gin aan haar
assortiment toegevoegd.


Eet & drink je kerstboom
Meer dan 20 heerlijke vega recepten om te koken
met sparrennaalden van je kerstboom
Auteur: Lowlander Botanical Beers
ISBN 9789083278902
€17,50