Scandinavisch comfort food - Trine HahnemannTrine Hahnemann is een bekende naam in Denemarken. Sinds het begin van de jaren negentig is ze chefkok. Ze had haar eigen cateringbedrijf en schreef ondertussen ook nog even 12 kookboeken waarvan een deel in tien talen vertaald is. Bovendien schrijft ze artikelen in vooraanstaande internationale tijdschriften. Sinds 1997 runt ze een bedrijf dat bedrijfsrestaurants exploiteert. Ze geeft kookworkshops en lezingen. En nu is één van haar kookboeken ook in het Nederlands vertaald. In Scandinavisch Comfort Food maken we kennis met Trine Hahnemann’s liefde voor voedsel en haar manier van leven waarbij, ik zou haast zeggen uiteraard, het gevoel van hygge centraal staat.

Als je nog niet weet wat hygge is dan legt Trine Hahnemann dat haarfijn uit. Ondertussen lezen wij even verder in het mooie kookboek dat eigenlijk meer is dan alleen maar een kookboek. We krijgen een inkijkje in de culinaire wereld van Trine die begint met te vertellen wat ze overdag eet. Daarna lezen we over de familiediners. Het volgende hoofdstuk gaat over haar liefde voor groente en aansluitend het hoofdstuk soepen voor alle seizoenen. We gaan door met salades en tafelzuur, jams en smaakmakers. Het boek eindigt met de broden die Trine bakt en ze sluit af met een hoofdstuk zoetigheden.

De Scandinavische keuken is over het algemeen een stoere, ruige en eenvoudige keuken. Grote gerookte zalmen of stukken rendiervlees die geroosterd worden boven open vuur. Wat opvalt is dat de Deense keuken, alhoewel nog altijd Scandinavisch, toch wat verfijnder lijkt. Maar misschien is dat nu juist het geheim van het succes van Trine Hahnemann. Gezonde en smakelijke gerechten die niets uitsluiten. Vlees, vis en veel groente en granen maar er is ook ruimte voor heerlijke snoeperijen en desserts. Hier en daar worden ingrediënten die typisch Deens zijn gebruikt en bij ons minder makkelijk verkrijgbaar zijn maar dat zijn er niet veel.

Stevig ontbijten doen ze in Denemarken met Roggepannenkoeken met blauwe bessen en golden syrup of Gerookte haring met roomkaas en gepocheerd ei. Veel ontbijtgerechten zijn uitstekend geschikt voor een brunch of lunch zoals Gebakken spinazie en aardappelen met eieren of Gebakken schol met garnalen en asperges. De soepen zijn stuk voor stuk hartverwarmend en de salades gezond en kleurig zoals de Garnalensalade met bloemkool en dille of de Tomatensalade met geitenkaasdressing. De schrijfster is dol op rogge en dat komen we dan ook regelmatig tegen. Wat de desserts betreft zie ik de Koude rijstpudding met warme kersensaus hier snel gemaakt worden. Net als de Walnootzoenen of de Winterse appel-laagjestaart.

Wie eens iets anders dan anders en toch niet al te ver van huis wil heeft aan Scandinavisch Comfort Food een heel mooi boek met erg originele recepten. Het zal vast niet het laatste boek van Trine Hahnemann zijn dat in het Nederlands vertaald wordt.

Bekijk op bol.com

Scandinavisch Comfort Food – Trine Hahnemann – Uitgeverij TERRA – ISBN 9789089897473 – €29,99