De Krat was een van de eerste maaltijdboxen in ons land. Inmiddels zijn er tientallen; biologisch, culinair, zelfs supermarkten hebben een maaltijdbox. Eefje Brugman van De Krat verzamelde sinds de start in 2010 alle recepten die horen bij de maaltijdbox en dat leidde tot het gelijknamige kookboek ‘Een krat vol recepten”.

De basis voor alle vierhonderd recepten  zijn de seizoenen. Welke groente is in het seizoen en wat kun je er mee maken. Per seizoen komt een aantal groenten aan bod en zo is het boek ook ingedeeld. Dan is een register met trefwoorden achterin wel handig (hoewel niet helemaal compleet: de bloemkool ontbreekt terwijl er maar liefst tien recepten in staan, gelukkig staan ze wel allemaal in de index).

‘Een krat vol recepten’ is vooral om uit te koken. Simpele ingredienten, makkelijk te maken en veel recepten. De nadruk ligt niet bij mooie plaatjes. Je vindt ze her en der gegroepeerd en de teksten zijn sober. Een praktisch antwoord op de vraag ‘wat zullen we nu weer eens eten’. Met pure Hollandse groenten als bietjes en prei maak je bietenpilav of bietentaart met forel en tarte tatin van prei en geitenkaas. Zo staat het boek boordevol fantasierijke maar toch makkelijk te bereiden en niet al te exotische gerechten. Ook handig als je geen abonnement op De Krat hebt maar bijvoorbeeld je groenten op de markt inslaat. Je zult veel vegetarische recepten aantreffen zonder dat het een vegetarisch kookboek is (er staan ook vis- en vleesgerechten in bijvoorbeeld biefstuk met gesmoorde spitskool en scholfilet met gegrilde asperges).

Als extraatje vind je achterin een lijst met leveranciers. Dit zijn de lokale helden waar De Krat specifieke ingrediënten haalt zoals kikkererwtenmeel van Johannusmolen in Cuijk, Zeeuwse vlegel in Goes, Jordy’s Bakery in Rotterdam en veel adresjes in en rondom Amsterdam. En met die kennis kun jij dus nu ook je voordeel doen.

Ik durf te wedden dat ‘Een krat vol recepten’ over een jaar of twee flinke gebruikssporen bevat. Praktisch, no-nonsense en fantasierijke recepten voor alledag.

Koop bij bol.com

Een krat vol recepten – Eefje Brugman – uitgever: Nijgh & van Ditmar – ISBN9789038803685 – €28,50