Ons mooie voedselboek van Lisette de Jong, Ria de Jong en tekeningen van Jenny Lindhout, laat kinderen zien wat er allemaal met je eten gebeurt voordat het op je bord ligt. Van broodje aap tot zoete zomerkoninkjes is dit een boek om samen met kinderen te lezen en van alles te ontdekken. En ook de (voor)lezende ouder, grootouder of leerkracht zal er wellicht ook nog iets van opsteken.

Het boek is zo gemaakt dat het kinderen zeker zal aanspreken. Een grote hardcover met stevige pagina’s en vooral heel veel grote en kleine tekeningen en korte teksten. Samen met zijn baasje Pepijn komen we het hondje Pepper door het hele boek tegen. Hij is overal bij en heeft zo zijn eigen gedachten. Sommige teksten zijn gedrukt en andere lijken met de hand geschreven. Hier en daar duiken vogels op of een kat die toevallig in de buurt is doet ook even mee.

Er staan simpele recepten in die samen met kinderen te maken zijn en vragen die beantwoord moeten worden. En die vragen zijn lang niet allemaal simpel. Het eerste hoofdstuk laat zien hoe Hollandse aardbeien op je boterham terecht komen en hoe aardbeienjam wordt  gemaakt? Het hoofdstuk Ons dagelijks brood is wat langer want daar valt heel veel over te vertellen;  met foto’s en uitleg van ‘bakker Piet’ die laat zien hoe een brood gebakken wordt. Ook wat taal betreft leren we nog iets want over brood lezen we “Rijzen? Waarheen dan?”. Het ezelsbruggetje “brood gaat omhoog” en dus moet rijzen met een lange “ij” vergeet je nooit meer. Maar ook gluten en dus coeliakie komen aan bod en nog veel meer. Zo gaan we door naar Hoe maak je van gras yoghurt? en Hoe komt een banaan naar Nederland? Daarna volgen  Aardappels, Eten uit de zee, Kip en Winterse boerenkool.

Het boek heeft geen index maar eindigt met een hoofdstuk met te bezoeken adressen per provincie. Daarbij o.a. adressen waar je met je klas een kijkje bij de boer kunt nemen. En je vindt er een handig lijstje met websites voor als je een spreekbeurt wilt houden.

De adviezen uit dit boek komen van het Voedingscentrum en zijn gebaseerd op de Schijf van vijf.
Een grappig boek dat kinderen maar ook hun opvoeders zal aanspreken en stof tot nadenken en praten geeft. Wie kinderen bewuster wil maken van wat zij eten en waar het eten vandaan komt heeft met Ons mooie voedselboek een leuk instrument in handen.

KNNV Uitgeverij – €19,95 – ISBN 9789050115834

Koop bij bol.com