Eigenlijk had ik het recenseren van Planken met een Indische twist van Francis Kuijk aan een van mijn collega’s over moeten laten want ik heb een zwak voor borrelhapjes en voor de Indische (en de hele Aziatische) keuken. Maar ik kon de verleiding niet weerstaan. Gelukkig ben ik wel professioneel genoeg om er een eerlijke recensie van te maken. Planken met een Indische twist is niet het eerste kookboek van Francis en iedere keer ben je nieuwsgierig waar ze nu weer mee zal komen.
In het voorwoord vertelt ze uit hoe ze op het idee gekomen is om dit boek te maken.
In het hoofdstuk Handige info legt Francis uit hoe het boek in elkaar zit. Dat is nuttige informatie want dan weet je direct hoe de indeling is en waar je op moet letten. Ik leerde direct iets nieuws want er bestaat dus zoiets als een tempurapan. Ook wel Japanse frituurpan genoemd. Ik had er nog niet van gehoord. We gaan al heel snel over naar de recepten. In het inkijkexemplaar zie je de titels van de hoofdstukken. Achter in het boek is er een register op ingrediënt en een receptenindex per borrelplank. Heel handig.
De borrelplanken zijn voor 8 tot 12 personen. Je krijgt bij de recepten veel extra informatie van Francis. Bijvoorbeeld of je hapjes van tevoren kunt maken en in kunt vriezen. Wat doe je met de restjes? Zijn er kant-en-klare extra’s te koop? Iedere plank heeft één gerecht waar je wat meer tijd voor moet uittrekken. Het is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen hoe je een plank samenstelt. Het kan wat ingewikkelder en het kan ook allemaal supermakkelijk. Francis geeft je advies maar jij bent en blijft de baas over wat je op tafel zet.
Bij ieder recept zien we precies hoeveel tijd er nodig is om het te maken. Dat hangt natuurlijk ook af van je ervaring maar heel vaak klopt die tijd wel. Bij de drie recepten per plank staan ook wat extra’s die je erbij kunt serveren met een verwijzing naar de pagina’s waar die recepten staan. Ook geeft Francis de recepten van een aantal heerlijke mocktails. Er zijn ook wat zoete borrelplanken. Alles bij elkaar zijn het een heleboel recepten van de borrelhapjes (zeg soms maar gerust happen) en alle bijgerechten en de rest. Je blijft smullen.
Van rendang-bitterballen tot makreelpasteitjes. Gemarineerde kipsandwiches kun je serveren naast de cakejes met gember en kaffirlimoenblaadjes. Maak eens pittige saucijzenbloemen (kleine saucijzenbroodjes mag ook) en scones met ananas-gemberjam. Bij de gadogado-slabootjes hoef ik alleen maar wat rijst en klaar is de heerlijke maaltijd. Ook nu weer is ieder recept raak en weet Francis als geen ander die Indische sferen, smaken en geuren op de lezer over te brengen.
Er is een heel klein puntje van kritiek. Althans, het is misschien meer verwarring. Bij het doorbladeren dacht ik te zien dat Francis overgegaan was op de moderne Indische spelling want er zijn gerechten zoals koenier & jeruk purut cheesecake en jahé-jeruk purut stacks. Jeruk purut is de moderne benaming van kaffir limoen. Ik was al een beetje blij dat ze het gebruik van die ietwat omstreden naam achter zich had gelaten. Maar nee, in de ingrediëntenlijsten komen we die benaming nog volop tegen. Wie weet is dat in het volgende boek anders.
Planken met een Indische twist mag je als liefhebber van de Indische keuken niet missen. Dit boek hoort in je kookboekenkast en vooral in de keuken. Je zult er vele malen uit koken. Volle planken of enkele hapjes. Allemaal even heerlijk. Let ook op de vriendelijke prijs van dit geweldige boek.
Planken met een Indische twist | Francis Kuijk
Good Cook | € 24,95
ISBN 9789461433022