Meike Schaling van de enige echte Franse patisserie Petit gâteau (Amsterdam) schreef eerder het boek Kleine taartjes. Daarna verscheen Kleine hartige taartjes en we mogen ons nu verheugen op Nog meer kleine taartjes. Wie bij het eerste deel begonnen is heeft ongetwijfeld de bakringen met een diameter van 6 centimeter al in huis. Want die heb je wel nodig. Je kunt ze bij Petit gâteau kopen maar ook online zijn ze hier en daar te vinden. En kijk dan eerst even naar de Extra info in de inleiding want daar staat een lijst met de in het boek gebruikte bakgereedschappen. Die lijst is best lang maar een doorgewinterde bakker heeft vrijwel alles vast in huis.

Door naar de inhoud van het boek. Bij de eerste twee boeken dacht ik voortdurend “dat kan ik ook”. Bij Nog meer kleine taartjes rees er af en toe wat twijfel. Kan ik dit wel? Dit zijn tartelettes 3.0. Bij het voor de tweede maal doorlezen begon ik te geloven dat ook dit wel zou lukken. De meeste zijn wat bewerkelijker dan in de eerdere titels. Dus eerst lezen is het advies. Goed lezen en dan pas aan de slag. De taartjes zijn allemaal even prachtig om te zien.

We beginnen met het deeg. Alle taartjes worden van één soort deeg gemaakt maar wel met variaties in smaak. Zo is er chocoladedeeg, hazelnootdeeg maar ook glutenvrij, lactosevrij en vegan deeg. De taartbakjes worden eerst gebakken en pas daarna gevuld. Je kunt ze ruim van tevoren maken. Vervolgens gaan we biscuits maken. Dat zijn rondjes van een soort cake maar dan nog luchtiger. Soms snij je een reep uit het biscuit om aan de zijkant van het taartje te verwerken maar meestal is het een rondje als bodem. Ook hier, naast een aantal biscuits met amandel of pistache (en nog meer) weer glutenvrije, lactosevrije en vegan biscuits. We leren trempeersiroop maken om de biscuits mee in te smeren en gaan daarna door naar de crèmes en mousses. Het leuke van vooral die mousses is dat je er soms te veel van hebt en dan dienen ze gelijk als basis voor een heerlijk dessert. Ik ben bang dat hier nog weleens mousses gemaakt zullen worden die niet eens in de buurt van een taartje komen.

Daarna gaan we aan de taartjes. We beginnen met fruittaartjes. Vervolgens chocoladetaartjes en tussendoor maken we ganaches in allerlei smaken. Het voordeel van ganaches maken is dat je de voorgebakken taartbodempjes alleen maar hoeft te vullen met de ganache en klaar ben je. Die zijn dus zo gemaakt. Als laatste nog meer taartjes en een autour du monde. Een hoofdstuk waar Meike kleine taartjes maakt naar de specialiteiten van een aantal landen. Denk aan een kleine Schwarzwalder Kirsch of een kleine Crema Catalana. Je kunt op de coverfoto een aantal taartjes zien en dan weet je al dat we het hier over kleine kunstwerkjes hebben. Maar heus, een beetje thuisbakker kan dit. Bouw het langzaam op. Begin met een simpel taartje en ga vervolgens steeds een stapje verder. Meike loodst je er stap voor stap doorheen. Een aantal voorbeelden tref je aan in het inkijkexemplaar.

Wie de eerste twee boeken heeft zal zeker ook Nog meer kleine taartjes willen hebben. En de thuisbakker die echt een niveau hoger wil treft in dit boek alles aan wat daarvoor nodig is.

Nog meer kleine taartjes | Meike Schaling
Kosmos Uitgevers | €18,50
ISBN 9789021578620