De naam Katrien Hoebers zegt mensen misschien weinig want deze leuke Belgische staat veel beter bekend onder de naam “Madam Confituur”. Haar eerdere boeken waren al een ongekend succes en nu is er De Confituurbijbel. Een dikke hardcover van behoorlijk formaat met alle informatie over de beste confituur, gelei, marmelade en chutney. Dit boek is voortgekomen uit alle vragen die Katrien krijgt op haar blog en tijdens demonstraties en het resultaat is, zoals ze zelf zegt: “Een klepper van formaat”. Wie interesse heeft in het zelf maken van confituur, gelei, chutney en jam zal na het lezen van dit boek geen vragen meer hebben. Het boek begint met een uitleg over de verschillen tussen jam, confituur, gelei en marmelade. Daarna volgt een dertigtal pagina’s met onderwerpen als het steriliseren van potjes, zoetstoffen, fruitkwesties, houdbaarheid, de microgolfoven, de stoomoven, de kookpot en zelfs mensen met een Thermomix worden niet vergeten. Wie een vervanging zoekt voor suiker krijgt daarvoor een aantal recepten en tips aangereikt maar Madam Confituur komt er eerlijk voor uit dat dit niet haar smaak is.
En vervolgens komen we in de hemel van deze confituurbijbel terecht. De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken: Uit de hof, De boom in, Flower power, Magnifique exotique, Suikerarme potjes en als laatste een hoofdstuk met vier onderwerpen beginnend met: Wat als ….
Want er kan natuurlijk weleens iets misgaan en wat nu als dat Vlaams Chinees is voor jou? Want Madam Confituur is een Vlaamse met een uitstekend gevoel voor humor en het boek leest dan ook bijzonder plezierig en zorgt voortdurend voor een glimlach op je gezicht. Dat komt overigens ook door de zeer smakelijke foto’s.
Nog veel blijer word je van de recepten. Rabarberconfituur “naturel” of met gember, met rozemarijn, met abrikozen, met limoncello, abrikozenconfituur met lavendel, kersenconfituur met Irish coffee of met kriekbier, perenconfituur met prosecco, rozenbottelgelei, ananasconfituur, kiwiconfituur met appelsap en aardbei, meloenconfituur met basilicum. Niet alleen zoetigheid want we zien ook tomatenconfituur, confituur van witte uien, van rode uien, witloofconfituur. Of een chutney van mango en ananas, sinaasappelgelei met salie en witte wijn en nog veel en veel meer. Een schijnbaar eindeloze rij recepten die je alleen bij het lezen al doen watertanden.
Wie een bijzonder en vooral heel compleet boek over de beste confituur, gelei, marmelade en chutney zoekt kan geen betere keus maken dan De confituurbijbel van Madam Confituur.

De confituurbijbel, Katrien Hoebers, uitgeverij Manteau, isbn 9789022332429, € 24,99
Deze recensie is geschreven door Jeanette (Culinette) van de Lindt