Weet jij hoe lang je in een museum naar een schilderij kijkt? Gemiddeld 33 seconden, net iets meer dan een halve minuut dus. Dat lijkt kort, maar een website scannen we binnen 10 seconden en al net zo snel beoordelen we een boekomslag. Titel, auteur, afbeelding: alles zien we in één oogopslag. Op basis van dat eerste beeld bepalen we of we het boek oppakken, erin bladeren of het omdraaien en de achterkant lezen en dan eventueel kopen.

Een goed omslag is voor een boek dus van levensbelang. Klopt het niet, begrijpt de potentiële lezer niet waar het over gaat en dat het voor haar of hem bedoeld is, dan blijft het boek liggen. En soms besluit de uitgever dan om het boek een tweede kans te gunnen, met een nieuw omslag.

Rijst & co van Nisha Katona verscheen eerder onder de titel Pimp my rice en had een bruin omslag met rijstkorrels in bronskleurig folie erop. Fraai, maar blijkbaar te moeilijk. Het nieuwe stofomslag laat zien wat het boek biedt: recepten met rijst, zoals de afgebeelde Kokosrijst met zoete ui.

De Engelse-met-Indiase-roots Nisha Katona werkte 20 jaar als advocaat voordat ze besloot  kookcursussen te gaan geven. Ze is de oprichter van Mowgli Street Food, een keten van Indiase restaurants in de UK en noemt zichzelf een ‘curry evangelist’. In Engeland is ze een bekend gezicht in de media.

Haar boek bevat niet alleen recepten met rijst zoals we het meestal eten – gekookt of gestoomd – maar ook met bijvoorbeeld rijstemeel, rijstemelk, rijstnoedels en zelfs Rice krispies. Naast bekende gerechten, zoals nasi, jambalaya en bibimbap, zijn er ook verrassende recepten. Zoals bijvoorbeeld Kersenrode soep uit Hongarije of Transsylvaans gehaktbrood. Tussendoor geeft Nisha uitgebreide informatie over de verschillende soorten rijst of vertelt anekdotes over bijzondere wereldgerechten. Het meest fancy is waarschijnlijk de Risotto met bladgoud en witte truffel, maar gelukkig zijn de meeste gerechten toegankelijker en niet moeilijk te maken. Origineel zijn bijvoorbeeld de blini’s van zilvervliesrijst en de Parmigiana opgepimpt met appel.

Van ontbijt en snack tot hoofd- en bijgerechten en veelzijdige desserts: wie fan is van rijst of juist nooit verder komt dan de saaie gekookte variant als noodzakelijke afwisseling voor pasta en aardappel (zoals ondergetekende), vindt in dit boek meer dan voldoende inspiratie. Rijst & co verdient een tweede blik. Stofomslag eraf (of niet) en gewoon lekker uit koken.

 Bekijk op bol.com

Rijst & co: wereldse en verrassende gerechten met rijst – Nisha Katona – Good Cook – ISBN 9789461432131 – €23,50