Ik kon het niet laten om Patisserie! van Christophe Felder eerst even op de weegschaal te leggen. Bijna 3 kilo papier! Meer dan 210 recepten en 3200 foto’s maken samen dat dit een boek is waar de liefhebber van patisserie niet omheen kan. Christophe Felder is niet de eerste de beste. Hij was 23 jaar lang chef-patissier van Hotel de Crillon in Parijs. Tegenwoordig is hij eigenaar van een patisserieschool en verzorgt opleidingen voor professionals. Hij blijft ook recepten ontwikkelen en boeken schrijven. Overigens doet hij nog veel meer maar dat lees je uitgebreid in het voorwoord.

Patisserie! is als volgt ingedeeld: Deegsoorten en taarten, Romige crèmes, Patisseriedecoratie, Klassieke taarten, Bonbons en bouchées, Adventkoekjes, Macarons, Brioches en vennoiseries, Elegante traktaties en als laatste de Bijlagen. Dat laatste hoofdstuk is echt heel handig want daar vinden we een index op hoofdstuk, daarna een index op alfabet. Vervolgens is er een index van de basisrecepten. En helemaal geweldig is de index op moeilijkheidsgraad en als afsluiting is er ook nog een index op ingrediënt.
De adressenlijst met speciaalzaken in Frankrijk is wellicht minder interessant. Tenzij je een paar dagen naar Parijs gaat want dan heb je wel een paar winkels te bezoeken.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de recepten. De manier waarop die zijn weergegeven maken dat je een recept stap voor stap kunt volgen. Op de linker pagina staat het recept met vaak een kleine foto van het eindresultaat en op de rechter pagina staan de stap voor stap foto’s die precies laten zien wat je moet doen. Zo kan het eigenlijk niet mislukken.

Ik laat je even een voorbeeld van zo’n pagina zien:

Naast alle overheerlijke recepten zijn ook de decoraties die we zelf maken oogstrelend mooi. En vaak zijn die helemaal niet zo moeilijk. In eerste instantie zul je in dit boek alleen maar bladeren en inspiratie opdoen om aan de slag te gaan. Want dat je aan de slag gaat staat buiten kijf. Of het een koekje is, een taart of een dessert. Dit boek jaagt je de keuken in. Wie dol is op bakken en zoet lekkers maken kan met Patisserie! nog jaren vooruit.

Dit boek is een heruitgave en het is geweldig dat het nu weer verkrijgbaar is. Mis het niet!

Patisserie! – Christophe Felder – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048313662 – €39,99