Koekjes zijn waarschijnlijk de eerste dingen die kinderen leren bakken. Het is niet moeilijk, je mag met het deeg spelen en als beloning heb je iets lekkers bij de thee. Maar wat gebeurt er als je dat koekjes bakken serieus neemt en tot in de puntjes perfectioneert? Dan word je de Koekjeskoningin.

Toen Elisabeth Scholten trouwde met een Marokkaanse man, maakte ze zich via een forum de Marokkaanse keuken eigen. Haar rubriek onder de naam Ellouisa werd populair en zo ontstond uiteindelijk ellouisacooking.nl. Koekjes zijn veruit favoriet op het blog en de fans noemen Ellouisa liefkozend de Koekjeskoningin. Na een bijdrage (fantacake!) aan het verrassende Mooncake is er nu een toegankelijk bakboek van Elisabeth zelf. In 100 luxe koekjes van eigen deeg verzamelde ze een keur aan recepten, waaronder de favorieten van haar zoontje Sami, die van zichzelf en de hits van het blog. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven – fijn voor beginners – en ook staat erbij welke koekjes gluten- of koemelkvrij zijn. De beschrijvingen zijn uitgebreid en soms staan er stap-voor-stapfoto’s bij.

Ellouisa begint met tips: koekjesdeeg moet je vooral niet te lang kneden – uitzonderingen daargelaten – en de bloem hoef je niet te zeven. Voor koekjes chocolade tempereren doet ze niet en gelijk heeft ze. Ook handig: gesmolten chocolade om te decoreren gaat in een boterhamzakje waar je een puntje vanaf knipt.

En dan zijn er eenvoudige koekjes, feestelijke koekjes, no bake koekjes, Marokkaanse koekjes, koekjes met nootjes, met chocolade… Bijzondere Banaankusjes met puddingpoeder, Crème bruléekoekjes, Spritsen met bosbessenjam, botercrème en chocolade. Grappige Champignonkoekjes die je met een appelboor maakt en Cornettokoekjes, in de vorm van een ijshoorntje. Marokkaanse klassiekers als gazellehoorntjes, dadelkoekjes en mini-mhancha’s van filodeeg. Fotogenieke Marmerkoekjes, Regenboogkoekjes met kokos en Cappucinokoekjes met mokkaboontjes (waarvan binnenkort hier het recept!). Cees Holtkamp is dé banketbakker, Rutger maakte dé Koekjesbijbel, maar de ongekroonde Koekjeskoningin heet Ellouisa.

Bekijk op bol.com

100 luxe koekjes van eigen deeg: de lekkerste recepten van koekjeskoningin Ellouisa – Elisabeth Scholten – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – ISBN  9789046825204 – €23,99
Foto achtergrond van ellouisacooking.nl