Wie kent die kookboekjes van Blue Band waarvoor je kon sparen bij een zekere supermarktketen? Ze stammen uit een tijd waarin kookboeken nog voornamelijk praktische doe-boeken waren en niet zelden een marketing-instrument dat ons aan de margarine, sherry of het blikfruit wilde helpen. Je had er eentje met visrecepten, recepten voor soepen & sauzen, gebak, nagerechten en ook een basisboek. In elk recept gebruikte je vanzelfsprekend een royale portie van het merk met de blauwe band en niemand die zich daaraan stoorde.

Tegenwoordig denken we daar vaak anders over. Als in een kookboek al te nadrukkelijk een bepaalde roomkaas, tomatensaus of gin wordt gebruikt, vinden we dat al snel storende reclame. Dus wat als een kookboek aan een specifiek artikel hangt? In het geval van It’s a wrap! zijn de afzender en het te promoten product in elk geval duidelijk: No Fairytales verkoopt groentetortilla’s. Bieten-, wortel- en paprika-chilitortilla’s om precies te zijn, waarvan de helft uit groente bestaat. De recepten in het boek komen uit de No Fairytales ‘community’; het is een bundeling en bewerking van wat op de website, Instagram, Facebook en dergelijke staat. Doel: mensen inspireren om meer groente te eten. Helder verhaal.

Wie lust er nou geen wraps? De meest voorkomende soort, de bloemtortilla, heeft een weinig uitgesproken smaak en laat zich uitstekend combineren met andere allemansvrienden als kip,  komkommer en kruidenkaas. Zeker ook favoriet bij kinderen, die doorgaans niet zo gek zijn op groen en gezond. Geen gek idee dus om in de tortilla zelf wat meer groente te stoppen. Niet alleen No Fairytales doet dat; zowat elke supermarkt heeft regelmatig wraps met bijvoorbeeld spinazie of tomaten erin in de aanbieding. Wat je dan verder zoal met die tortilla kunt doen, laat It’s a wrap in 50 heel gevarieerde recepten zien. Gerechtjes voor ontbijt, lunch, borrel en diner, met en zonder vlees. Ontbijttortilla’s, börek-rolletjes, tuna melt wraps of een tortillakapsalon. Empanada’s, tacobowls en natuurlijk tortizza. Quiche, een zoete flammkuchen en zelfs tortillalasagne. Er is bijna niets dat je niet kunt ‘wrappen’. En nog een groot voordeel: moeilijk is het allemaal niet.

Die Blue Band-boekjes waren helemaal niet verkeerd, we hebben er regelmatig uit gekookt. Ik geloof overigens niet dat mijn moeder er één pakje Blue Band extra door kocht – roomboter zit al generaties lang in onze genen. It’s a wrap! is een geslaagd boekje dat inspireert tot het eten van meer groenten. En de wraps? Die koop je natuurlijk waar je maar wilt.

PLUSSEN
+ vrolijk, fris boek
+ kindervriend
+ makkelijk
…EN MINNEN
– afzender is een merk

It’s a wrap! 50 recepten met groentetortilla’s uit de keuken van No Fairytales
€15,- |Uitgeverij Spectrum
ISBN 9789000373871